Nieuwe veldslag brengt verbod motorclubs dichterbij

08 april 2016Leestijd: 3 minuten
Inval Hells Angels Haarlem Foto: ANP

De al jaren voortslepende ‘oorlog’ tussen omstreden motorclubs in Nederland heeft donderdagavond een nieuwe dimensie gekregen met de veldslag in en bij hotel Van der Valk Blijdorp in Rotterdam tussen zo’n dertig leden van de Hells Angels en de Mongols. Gevolg van de confrontatie tussen de clubs is ongetwijfeld dat een verbod ook in Nederland in beeld komt.

De bikers hadden afgesproken voor overleg, maar dat liep volledig uit de hand. Er werd met stoelen gegooid en geslagen, en volgens de politie zijn zeker twintig schoten gelost. Er vielen diverse gewonden, onder wie één met schotwonden aan zijn onderbeen.

Onderduiken

Vijftien mannen zijn inmiddels aangehouden. Het is een wonder dat er bij de veldslag geen hotelgasten zijn geraakt. Onderzoek moet uitwijzen wie er geschoten hebben, maar de clubs hebben niet voor niets beide een sergeant at arms: een prominent lid dat voor de veiligheid – en wapens – zorgt.

De oorsprong van beide motorclubs ligt in Californië. Sinds eind jaren zestig verspreidden ze zich niet alleen over de Verenigde Staten, maar over de hele wereld. Door hun internationale karakter en mankracht kunnen ze een vitale rol spelen in onder meer de drugshandel. Leden kunnen zo nodig bij een afdeling elders onderduiken of schieten te hulp als er een oorlog moet worden uitgevochten.

Explosief

De Hells Angels hebben de oudste papieren in Nederland: ze begonnen in 1978 en hebben inmiddels chapters (afdelingen) over het hele land. Aanvankelijk waren ze bevriend met de leden van Satudarah – de tweede oudste internationale mc in Nederland – maar hun omgang is al jaren moeizaam: gewapende vrede.

De situatie werd de afgelopen jaren explosief met de komst van de Bandidos, No Surrender en sinds 2014 de Mongols. Leden van de clubs houden zich onder meer bezig met drugs- en wapenhandel, afpersing, prostitutie en protectie. Zodra ze in elkaars vaarwater belanden, is het meteen oorlog: kom niet aan ons geld!

Tot afgelopen donderdagavond waren de Mongols in Nederland nagenoeg onzichtbaar. De afdeling in Amsterdam leek louter op papier te bestaan. Onderzoek van de recherche zal moeten uitwijzen waar de leden vandaan kwamen. Het ligt voor de hand dat er Duitse en wellicht ook Belgische brothers bij betrokken waren.  In Duitsland zijn diverse afdelingen van de Mongols verboden. Hetzelfde geldt voor chapters van de Hells Angels en Satudarah.

Openbare orde

De angst is reëel dat de vetes die al jaren spelen tussen de motorclubs in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Scandinavië en Duitsland overslaan naar Nederland. Justitie zal alle middelen aangrijpen om te voorkomen dat de zaak verder uit de hand loopt.

Mocht een verbod te ver gaan – ook bikers kunnen zich beroepen op de vrijheid van vereniging – dan kan hen in elk geval het leven zuur worden gemaakt. Bijvoorbeeld door ze geen vergunning te geven voor feesten en ook de vergunning voor hun clubhuis nog eens tegen het licht te houden. Louter hun aanwezigheid op straat is een gevaar voor de openbare orde.

Alle strafdossiers leveren bij elkaar het beeld op van organisaties waarvan veel criminelen lid zijn. Het verschil met een criminele organisatie is louter juridisch.