Shisha-lounge had al veel eerder dicht gekund

10 maart 2016Leestijd: 2 minuten
ANP-42292883

De afgelopen jaren is Amsterdam overspoeld met shisha-lounges, waterpijpcafés die niet zelden verzamelplaatsen van criminelen zijn. Tijd dat gemeente en politie deze zaken eens goed tegen het licht houdt.

De vondst van het afgehakte hoofd van de geliquideerde Nabil Amzieb (23) op de stoep van shisha-lounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam is een nieuw dieptepunt in de bloederige ‘Mocrowar’.

In die strijd tussen overwegend jonge Marokkaanse en Antilliaanse criminelen zijn sinds de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt eind 2012 al meer dan twintig doden gevallen, onder wie slachtoffers van een ‘vergismoord’. De lounge is gistermiddag op last van de gemeente meteen gesloten. Eindelijk.

BMW

Fayrouz gold al langer als clubhuis van een van beide strijdende partijen. Twee jaar geleden nog werd om de hoek een Marokkaanse crimineel geliquideerd nadat hij de avond met zijn vrienden in de lounge had doorgebracht. In de nabijheid werden later twee zwaarbewapende criminelen opgepakt die in een gestolen BMW stonden te posten en vermoedelijk van plan waren een liquidatie te plegen op een of meer klanten.

De afgelopen jaren is Amsterdam overspoeld met shisha-lounges, waterpijpcafés. Het is voor insiders een wonder dat veel van die zaken nog steeds een vergunning hebben – alleen al contact met criminelen kan voldoende zijn een vergunning te weigeren. In het geval van Fayrouz wekte het verbazing dat de planken niet eerder voor de ramen gingen. Dat had twee jaar geleden al gekund, zou je zeggen.

Rovershol

Dat criminelen in de vroege ochtend doodleuk een hoofd op de stoep leggen, illustreert hun gewetenloosheid. De lugubere actie toont ook dat ze lak hebben aan de politie en is een signaal aan de tegenpartij: de strijd is nog lang niet over.

Lounges zijn niet alleen geliefd als rovershol, maar kunnen ook worden gebruikt om drugsgeld wit te wassen. De eigenaar – of liever: diens stroman – geeft bij de fiscus gewoon een hogere omzet op.

Voor omwonenden zijn de lounges geen pretje. Zij hebben er doorgaans niets te zoeken, maar moeten zo langzamerhand voor hun eigen veiligheid wel met een kogelwerend vest rondlopen. Vorig jaar mei zocht een huurmoordenaar iemand in een waterpijpcafé aan de De Clercqstraat. Toen die niet aanwezig was, liep de man met zijn wapentuig naar buiten. Daar ontstond alsnog een schietpartij. Een passerende tram  werd door een kogel geraakt en op straat kwam een 25-jarige Marokkaanse passant – een bekende van de politie – om het leven.

De gemeente en politie zijn al geruime tijd bezig met een harde aanpak van zogenoemde ‘hot spots’: sleutelplaatsen van criminelen. Na de gebeurtenissen bij Fayrouz  ligt het voor de hand om alle shisha-lounges nog eens goed tegen het licht te houden. Bij het geringste vermoeden van gevaar voor de omgeving moeten de planken voor de ramen.