Premium Lock Sinterklaas is dit jaar veel te vroeg in politiek Den Haag aangekomen

23 september 2023Leestijd: 3 minuten
Voortzetting algemene politieke beschouwingen

Prinsjesdag pakte uit als Sinterklaas. De Tweede Kamer deed aan geldsmijterij ten koste van bedrijfsleven en belastingbetaler, schrijft Carla Joosten. Dat kan Nederland nog duur komen te staan.

Politici weten door vele structurele problemen als immigratie, woningbouw, zorg, personeelstekort en stikstof niet meer waarop ze zich moeten richten en dus houden ze het simpel door te trachten de burger te plezieren met financiële douceurtjes. Dat is misschien begrijpelijk gezien de verkiezingen van 22 november, maar het is vooral een illustratie van kortetermijndenken.

Hoe kan anders worden verklaard dat de Tweede Kamer 4 miljard euro extra  wil uitgeven boven op wat het kabinet al had begroot, terwijl alle seinen voor de schatkist op rood staan en topambtenaren aantonen dat komende jaren voor 17 miljard euro moet worden bezuinigd, willen de staatsfinanciën  enigszins op orde blijven?

Ja, de Kamer levert er dekking bij, maar die komt zoals gebruikelijk grotendeels op het conto van  belastingbetaler en bedrijfsleven en is ook nogal wankel, bleek bij de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag. Gekkenwerk dat nergens goed voor is, behalve voor het paaien van de kiezer.

Een hoofdkantoor is zo verplaatst, bleek afgelopen jaren

Het bedrijfsleven, dat zwaarder wordt belast, betaalt het gelag en dat kan Nederland duur komen te staan. De beurs stortte al in als gevolg van de door de Kamer bedachte verhoging van de bankenbelasting. De perfecte illustratie van onverantwoord gedrag van een parlement op drift.

Wie weet wat het gevolg is van de door de Kamer verordonneerde belasting voor bedrijven die eigen aandelen inkopen? Opbrengst 1,2 miljard euro. Een hoofdkantoor is zo verplaatst, weten we na het vertrek van Unilever, Shell en DSM.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw