Carla Joosten Premium Corner

OM is veel te traag in zaken tegen hoge bomen

13 mei 2020

Met pek en veren besmeurd, een strafrechtelijk onderzoek, plotseling overlijden, en na je dood blijkt dat er geen bewijs is dat je in de fout bent gegaan. Carla Joosten over de apotheose in de geruchtmakende zaak tegen de vorig jaar plotseling overleden voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer.

Onderzoekssite Follow the Money onthulde in april 2017 dat Keizer zijn uitvaartbedrijf Facultatieve Groep in Den Haag in 2012 had gekocht voor een fractie van de waarde. De media doken erop. Evenals Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie, die aangifte deed bij het Openbaar Ministerie (OM). Er zou gesjoemeld zijn.

Hoewel hij overtuigd is van zijn onschuld, treedt Keizer af als VVD-voorzitter omdat hij niet wil bungelen.

Ruim een jaar later besluit het OM  een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Justitie verdenkt Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte bij de overname van het uitvaartbedrijf. Er wordt beslag gelegd op zijn persoonlijke en zakelijke bezittingen.

We schrijven intussen juli 2018.

Op 5 oktober 2019 overlijdt Keizer onverwacht op 58-jarige leeftijd. Het onderzoek tegen hem loopt nog.

Geen bewijs

Op 12 mei 2020, bijna twee jaar na de start van het justitieel onderzoek, maakt het OM bekend dat de zaak wordt geseponeerd. ‘Er kan niet gezegd worden dat de kopende partij de verkopende partij een rad voor ogen heeft gedraaid. Er is dus geen bewijs voor oplichting. En zonder oplichting wordt ook niet aan het strafrechtelijke verwijt witwassen toegekomen,’ meldt het OM aan het ANP.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.