Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Waarom de islam de religie van de macht werd

20 augustus 2018Leestijd: 4 minuten

Afshin Ellian gaat vandaag terug naar de oorsprong van het christendom en de islam, om het fundamentele verschil in beleving van deze religies bloot te leggen.

Alles keert terug tot as, het niets, de vergetelheid. Dat is het lot van de mens op aarde. Wat nooit tot as terugkeert, zijn woorden. Terecht begint Johannes zijn evangelie met deze zin: In den beginne was er het woord.

SPE-ISLAM-IN-NL-COVERBestel de alom geprezen speciale Elsevier Weekblad-uitgave Islam in Nederland

De Latijnse tekst geeft een nog aanzienlijker betekenis aan Johannes’ woorden: In principio erat verbum. Principium betekent zowel het begin of oorsprong als het beginsel, het fundament. Woorden zijn het eeuwige grondbeginsel waarin de wereld begint en draait tot oneindigheid. Oneindigheid? Zolang er mensen zijn, die in woorden leven.

Jezus sprak geen Latijn maar Aramees, een semitische taal. Als hem werd gevraagd wat zijn missie was, zei hij dat hij getuigenis aflegde. Voor de Latijnse vertaling maakte men gebruik van een Grieks woord, namelijk marturion, dat werd omgevormd in martyrium.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.