Premium Lock Trump moet korte metten maken met Iran

27 juli 2018Leestijd: 4 minuten
Ali Khamanei. Foto:AFP

Het islamitische Iran is nu het epicentrum van de internationale politiek. De door Iran gesteunde Jemenitische Houthi’s hebben op olietankers in de straat van Bab el Mandeb (poort der tranen) geschoten. Nu is deze scheepvaartroute naar de Rode Zee  afgesloten. Er wordt dus via Bab el Mandeb geen olie meer vervoert. Generaal Qassem Soleimani, de commandant van Quds (de Iraanse Revolutionaire Garde), claimde openlijk de controle over Bab el Mandeb. Dit gevaarlijke spel van de Revolutionaire Garde kan in een grote oorlog eindigen.

De islamitische staat Iran is nu naast Israël de machtigste staat in het Midden-Oosten. Deze macht is gebaseerd op de religieuze ideologie en de proxymacht – de lange arm van Iran. Wanneer men deze elementen combineert, wordt dat het sjiitische islamitische terrorisme. Het sjiitische terrorisme omvat de volgende landen: Iran, Irak, Syrië, Libanon en Jemen. Bovendien zijn ze op het terrein van inlichtingen ook aanwezig in Europa en Afrika. Deze gigantische proxymacht wordt geleid vanuit Teheran.

Iran staat hoog op Trumps agenda

De proxymacht van Iran is niet de enige reden waarom het regime van ayatollahs in het epicentrum van de internationale politiek ligt. De andere belangrijke reden heeft te maken met de huidige president van Amerika: Donald Trump. Tijdens en na de verkiezingen maakte Trump Iran speerpunt van zijn buitenlandbeleid. Zo gezegd, zo gedaan: de nucleaire deal met ayatollahs werd opgeblazen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw