Premium Lock Helsinki: wordt Trump de Reagan van deze tijd?

16 juli 2018Leestijd: 4 minuten
de Amerikaanse President Donald Trump (L) en de Finse President Sauli Niinisto

Er zijn politieke en militaire veiligheidsvraagstukken, met of zonder de Amerikaanse president Donald Trump. De internationale vraagstukken zijn sinds president Barack Obama niet veranderd. Hij is ook geconfronteerd met een aantal grote mondiale vraagstukken: de explosieve toename van het islamitisch terrorisme, de burgeroorlog in Syrië, de islamitische staat Iran, en het Rusland van Vladimir Poetin.

Deze vraagstukken zijn sterk met elkaar vervlochten: Syrië, Iran en Poetin. Serieuze onderhandelingen waren in de tijd van Obama niet echt aan de orde. De onderhandelingen met ayatollahs zijn halverwege afgerond verklaard. Omdat de twee grootste thema’s onaangeroerd bleven: de rol van Iran bij het bevorderen van terrorisme in het Midden-Oosten en elders, én de langeafstandsraketten.

Nu zit er een andere president in het Witte Huis. Hij koos voor een harde lijn tegen de Iraanse ayatollahs. Tegelijk wil president Trump onderhandelen met de beschermheer van Teheran, namelijk Poetin. De Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump, John Bolton, is al in Moskou geweest om het onderhandelingskader vast te stellen. Trump en Poetin ontmoeten elkaar vandaag in de Finse hoofdstad Helsinki. De eerste topontmoeting tussen de leiders van Rusland en Amerika na een lange periode van conflicten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw