Premium Lock Steek eens energie in aanpak buitenlandse moskeefinanciering

30 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Fawaz Jneid in As Soennah. Foto:ANP

Het Kamerdebat over de buitenlandse financiering van moskeeën zal vooral in het teken staan van ophef en oneliners. Politici kunnen beter hun energie steken in het bedenken van een aanpak.

Is de Tweede Kamer voldoende geïnformeerd over de geheime lijsten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de financiering van Nederlandse moskeeën door de Golfstaten? Die vraag zal woensdag centraal staan in een Kamerdebat, naar aanleiding van een onthulling van NRC en Nieuwsuur over het bestaan van deze lijsten.

Kamerleden konden de lijsten wel vertrouwelijk inzien, maar mochten niets met de informatie doen. Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken vreest dat het vrijgeven van de lijsten ertoe leidt dat Golfstaten minder genegen zijn om informatie met Nederland te delen.

Geldstromen al jaren een probleem

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma moeten buitenlandse geldstromen richting moskeeën ‘aangepakt worden, en dat begint met transparantie.’ Maar het is vooral spierballentaal, die nimmer wordt omgezet in daden. Of een aanpak.

Zo zal het gemiddelde Kamerlid niet zo heel veel hebben aan de kennis welke instelling precies welke moskee financiert. Buitenlandse financiering en de daarbij behorende beïnvloeding (wie betaalt, die de orthodoxe koers bepaalt) vindt al sinds de jaren zeventig plaats. Dat is niet enkel een probleem van nu.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw