Premium Lock Door vijandige autocraten is EU plots eensgezind

23 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Merkel en Rutte bij de Europese Raad. Foto:EPA

Gevreesd werd dat met de verkiezing van Trump, Brexit en het Oost-Europese geflirt met China en Rusland het westen uiteen zou vallen. De EU-top in Brussel van donderdag en vrijdag laat gelukkig een ander beeld zien. De eensgezindheid tegenover de autocratieën China, Rusland en Turkije blijkt groot.

De klassieke politieke regel luidt dat eenwording alleen gaat onder buitenlandse druk. De Europese Raad van Regeringsleiders in Brussel is daar een voorbeeld van. Vier buitenlandse ontwikkelingen hebben de Europese leiders en zelfs het westen als geheel dichter bij elkaar gebracht.

Autocraten brengen vrede in gevaar, schrijft Syp Wynia 

Aanval op May is aanval op heel Europa

De moordaanslag in Salisbury op dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Julia, vermoedelijk door de Russen, heeft tot eensgezinde reactie geleid. De EU-regeringsleiders roepen de EU-ambassadeur terug uit Moskou en haalden scherp uit naar president Vladimir Poetin. De Britse premier Theresa May was in Brussel om te praten over Brexit, maar in plaats van een kille ontvangst kreeg ze door de Skripal-affaire een warme deken omgeslagen. Het is een aanval op heel Europa, zo luidt de respons. Tot blijdschap van May.

Poetin probeert verdeeldheid te zaaien in het westen, maar brengt juist eenheid.

Brexit zelf wordt de facto uitgesteld tot 2021 – tot opluchting van velen in Brussel en het Verenigd Koninkrijk. Een harde scheiding die kan leiden tot politieke en economische verzwakking van heel Europa is voorlopig uitgesteld.

Trumps staalheffing beperkt zich tot China

Ook de Chinezen onder leiding van die andere autocraat, Xi Jinping, lijkt het westen in elkaars armen te drijven. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde met veel bombarie importheffing aan op staal en aluminium, maar na druk van de EU en andere westerse bondgenoten heeft hij hen voorlopig vrijgesteld.

China ontkomt evenwel niet aan die importheffingen. Daarmee troont Trump zich tot de leider van het westen tegen het alsmaar agressievere China. Ook in Europa zijn vele regeringsleiders daar blij mee. De Duitse en Nederlandse regeerakkoorden bevatten voor het eerst anti-Chinese-passages, de Franse president Emmanuel Macron vaart ook een protectionistische koers. Geen verdeeldheid, maar eenheid tegenover China.

Ook Oost-Europa draait enigszins weg van het geflirt met Xi en Poetin en schaart zich vooralsnog in het westerse kamp.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw