Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Door D66-nihilisme staat recht op leven onder druk

02 februari 2018Leestijd: 4 minuten

De emotiejournalistiek positioneert zich telkens als een nuttige idioot. Nu houden de nuttige idioten zich bezig met het ‘recht op sterven’. Recht op leven staat onder druk. Libertijnse, nihilistische bewegingen zoals D66 willen (zelf)doding privatiseren.

De beschaving begint met de taboeverklaring van het doden van de medemens. Daarbij wordt een aantal uitzonderingen gemaakt: overheid en noodsituaties. Het geweldsmonopolie ook in geval van het doden van een mens, berust bij de overheid.

Ook wij burgers hebben onder bijzondere omstandigheden het recht om onszelf met geweld te verdedigen tegen de gewelddadige aanval van anderen wanneer geen andere uitweg bestaat. Het oogmerk van de zelfverdediging is niet gelegen in het doden van anderen, maar in de zelfverdediging. Gij zult niet doden is absoluut. De zaak Heringa draait om het recht op leven en het daaruit voortvloeiende gebod van gij zult niet doden.

De stiefmoeder van Albert Heringa was 99 jaar oud. Voor het handhaven van het gebod (gij zult niet doden) doet in beginsel de leeftijd en geestelijke of lichamelijke gezondheid van het slachtoffer niet terzake. Heringa sprak met de huisarts over het doodsverlangen van zijn stiefmoeder. Deze huisarts vond echter dat er niet werd voldaan aan de voorwaarden om euthanasie toe te passen. Desalniettemin nam hij het recht in eigen handen. Na overleg met zijn stiefmoeder organiseerde hij haar zelfdoding. Eenvoudig gezegd: Heringa bereidt en reikt het gif, en stiefmoeder neemt het zelf in.

‘Een zelf geregisseerde dood’

Minder eenvoudig te verklaren is het stervensproces. Heringa maakt beeldopnames van het hele stervensproces, ook van een gesprek waarin zijn stiefmoeder vertelt dat ze klaar was met haar leven. Deze opname was kennelijk niet bedoeld voor privaat gebruik of om aan het OM ter beoordeling voor te leggen. Deze opnames werden later gebruikt in de documentaire De laatste wens van Moek. Een zelf geregisseerde dood. Op 8 februari 2010 zond het programma Netwerk deze documentaire uit. Naar aanleiding hiervan besloot het OM tot vervolging van Heringa.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.