Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Uit de ministerraad: het debuut van Hugo de Jonge

17 november 2017

Elke vrijdag na de wekelijkse ministerraad praat de minister-president of zijn vervanger met de pers over wat er is besproken en andere urgente kwesties. Carla Joosten was er voor Elsevier Weekblad bij. Deze week: het debuut van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid.

Is de wet voor de intrekking van het raadgevend referendum referendabel? Wat gaat er gebeuren met de Groningse gaswinning nu de Raad van State het gasbesluit van het vorige kabinet heeft vernietigd?

En gaat Hugo de Jonge als minister van Jeugdzorg doen wat hij als wethouder in Rotterdam al bepleitte: invoering van verplichte anti-conceptie voor incompetente moeders?

Vragen waarmee CDA-vicepremier Hugo de Jonge werd bestookt na afloop van de ministerraad.

Vol zelfvertrouwen

Premier Mark Rutte (VVD) was er niet wegens de sociale top van de Europese Raad van Regeringsleiders in Gotenburg. De Jonge is zijn eerste vervanger als voorzitter van de ministerraad.

De CDA’er verscheen vol zelfvertrouwen op de wekelijkse persconferentie. Het kabinet had weinig opzienbarends besloten: Defensie mag geld uitgeven en de eigen bijdrage voor langdurige zorg gaat omlaag. Beide plannen prijken in het Regeerakkoord.

En dus kreeg De Jonge vragen over plannen die nog in het vat zitten en werd zijn belangrijkste boodschap: ‘Daar ga ik niet op vooruitlopen.’

Dat deed hij zeker niet over de omstreden intrekking van het raadgevend referendum zoals aangekondigd in het Regeerakkoord en door de oppositie afgelopen week in de Kamer weer flink werd bekritiseerd.

Kindermishandeling

De Jonge werd ook bevraagd over kindermishandeling. Maandag begint de week van de kindermishandeling. Jaarlijks zijn bijna 119.000 kinderen daarvan het slachtoffer.

‘Dat is één per klas. De Amsterdam Arena, de Kuip en het ADO-stadion bij elkaar. Het is groot leed, ook gezien de trauma’s en het verdriet in de rest van het leven,’ zei De Jonge, die op maatregelen zint om kindermishandeling te bestrijden.

Verplichte anticonceptie

Over verplichte anticonceptie zei hij: ‘Mijn opvatting daarover is niet veranderd, maar het staat niet als opdracht in het Regeerakkoord. Ik ga natuurlijk wel proberen kwetsbaar ouderschap te voorkomen.’

Zijn debuut als vervanger van de premier was hem goed bevallen. De Jonge: ‘Het is bijzonder om te mogen doen. Dit werk is überhaupt bijzonder. En zeker ook om de ministerraad te mogen voorzitten, dus wat mij betreft mag de premier vaker naar een Europese top.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.