John de Greef

Tjonge, wat een stomme schoenen Hugo de Jonge!

26 oktober 2017

We moesten lang wachten, maar daar stond het kabinet-Rutte III. Op het bordes met een koning in een pak dat terecht neigde naar royal blue. Maar alle aandacht ging naar de bewust foute schoenen van vicepremier Hugo de Jonge. ‘Flauw,’ vindt John de Greef, ‘bewaar die maar voor de sporttribune!’

Koning Willem-Alexander onderstreepte op het bordes zijn bijzondere positie met een goedgekozen pak in koninklijk blauw plus subtiel gele das. De meeste mannen die hem omringden, hielden vast aan de tinten die de hele lange formatieperiode al overschaduwden: decent blauw en vaag grijs voor pak en das. Uitgezonderd Wopke Hoekstra die voor een rode das koos. Opmerkelijk, gezien rood toch een kleur is die je liever niet associeert met een minister van Financiën van CDA-huize.

Rutte III op het bordes. Foto:ANP

Overdonderende schoenkeuze

Maar Hoekstra’s rode accent en ook de voor een deel wel erg fleurige dameskleren werden geheel overstraald, nou zeg gerust overdonderd, door de eigenwijze schoenkeuze van die andere CDA-politicus, Hugo de Jonge. Deze vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had met zijn opvallende schoenen al de aandacht getrokken bij zijn bezoek vorige week aan formateur Mark Rutte. Hij kon het blijkbaar niet laten om nu naast de Koning weer op te vallen met zijn voeten.

Subtiliteit sorteert meer effect, Hugo de Jonge!

Gebruik liever je hoofd en bewaar die schoenen voor een andere tribune of een sportveld! Het maken van een statement met kleren is zeker de moeite waard, maar ook hier bepaalt de juiste dosis subtiliteit het uiteindelijk sterke effect. Kijk gerust de kunst af bij de Canadese premier Justin Trudeau die ook graag de blikken naar zijn enkels trekt, maar dan met grappige sokken die niet het complete beeld domineren.

Daarbij is het hoffelijk om dames ook visueel voor te laten gaan bij zo’n mooie gelegenheid als een bordesscène. VVD-politicus Annemarie Jorritsma betuigde vanochtend in de Volkskrant nog spijt over haar opvallend gele en felrode outfits waarmee ze tweemaal op de koninklijke trappen had geposeerd. Als waarschuwing duidelijk te laat voor de nieuwe minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) en Ingrid van Engelshoven (D66, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Bijleveld kleurde geel als een kanarie en Van Engelshoven vlamde in het rood.

De subtiliteit waarmee de andere dames (met veel los en eigenlijk wel prettig meisjeshaar) gekleed gingen, overleefde het felle palet. En de hoge zwarte laarzen van  vicepremier Kajsa Ollongren boden een goed modieus tegenwicht voor die stomme schoenen van De Jonge.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.