In netwerk Rutte is vooral teef Pietje (7) geliefd

25 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
Rutte en zijn hond - bron: Jeronimus van Pelt

Elsevier Weekblad brengt deze week honderd personen in beeld die vrijwel dagelijks in contact staan met Rutte. Bij de tientallen raadadviseurs, VVD-vertrouwelingen, secretaresses; vicepremiers, bewakers, topambtenaren en buitenlandse regeringsleiders die het netwerk vormen van premier Mark Rutte (VVD) hoort ook de 7-jarige labrador Pietje.

Het totaal geeft een indruk van de stijl van de VVD-premier en karakteriseert het Haagse politieke bedrijf.  Daar houdt iedereen van Pietje.

De ‘100 van’ is een Elsevier Weekblad

Een productie bij de start van elk kabinet. In 2010 en 2012 verschenen eerdere edities over Rutte. In eerdere jaren verschenen diverse producties ‘100 van Balkenende’. In 1994 en 1998 verschenen de ‘100 van Kok’.

Hulphond op het ministerie van Algemene Zaken

De Labrador is een hulphond op het ministerie van AZ. Pietje staat een ambtenaar in een rolstoel bij, maar als die druk aan het werk is in een grote zaal met computerschermen waarop de nationale en internationale media worden bijgehouden, sjouwt Pietje een beetje door de wandelgangen. Hij – nee, zij, want het is een teef – zorgt voor een gemoedelijke sfeer.

Pietje speelt graag met pluchen beesten als-ie even niks te doen heeft. Her en der laat Pietje die dingen slingeren. De premier uit Vietnam struikelde een keer over dat hondenspeelgoed. Andere regeringsleiders kijken vreemd naar ambtgenoot Rutte als ze op de vloeren van zijn Corridors of Power van die rare pluchen beesten aantreffen.

Lees hier het hele artikel van Eric Vrijsen: wie zijn de 100 vertrouwelingen en vrienden van Mark Rutte?

Maar als die hoogmogenden dan het verhaal over Pietje horen, smelten ze. Je herkent het beschavingsniveau van een land aan de manier waarop gehandicapten een plaats vinden. En Pietje bewijst dat Nederland een gaaf land is. Daarom vinden ook niet-hondenliefhebbers haar prachtig

Elsevier Weekblad portretteert in de ‘100 van Rutte’ ook alle nieuwe bewindslieden in hun relatie tot de premier. Verder de belangrijkste internationale contacten, zoals de Deense premier Lars Lokke Rasmussen die zich tijdens de Turkije-rel in maart onmiddellijk solidair toonde met Rutte. Wegens de Turkse ‘aanval op Holland’ schrapte Rasmussen een bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim aan Kopenhagen.

Telefoontje van een regeringsleider

In het weekend, eenmaal in de familiekring, stuift Rutte meteen naar de piano, vertelt zijn neef in het artikel. Hij is nu zeven jaar premier en wat de familieleden opvalt: geen tijd gehad om iets nieuws in te studeren. Hij ontspant bij altijd weer diezelfde Mondscheinsonate. Ineens springt-ie op. Telefoontje van een regeringsleider. Hij is op slag ergens anders. Onnavolgbare dialoog. Hij hangt op en is meteen weer terug. Multitasken, zo is Mark Rutte nu eenmaal. Vakantie had hij dit jaar niet. Maar aan het slot van de kabinetsformatie piepte hij er drie dagen tussenuit voor een stedentrip naar Rome met zijn neef en met een goede vriend.

Rutte is van de instant-oplossingen. Daarom is zijn netwerk ook zo belangrijk. Het netwerk van honderd mensen vormt zijn manier van werken. Rutte hanteert geen zware ideologie, maar is pragmatisch, zakelijk, behendig. Goede maatjes met praktisch iedereen. Maar hij heeft ook iets vluchtigs.

Rutte: over het algemeen vriendelijk en charmant

Hij kan uit zijn slof schieten. Werkdruk? Zijn medewerkers spreken dat tegen. Het zit gewoon in de man, opvliegend. Maar later excuseert hij zich. Hij snapt dan kennelijk ook niet waarom hij plotseling zo boos deed. Van Rutte kun je dat hebben, want hij is over het algemeen vriendelijk en charmant. ‘Ga je met hem eten, dan wil-ie altijd betalen,’ vertelt een VVD-prominent. ‘Dan zeg je: nee, nee, nou ben ik aan de beurt. Maar dat wil hij dan niet.’ Als je jarig bent, krijg je sms’jes. Maar de eerste die ochtend komt van de minister-president. ‘Daar kun je de klok op gelijkzetten.’

De premier declareert niets. In februari 2016 mocht hij als minister-president de geestige speech houden tijdens het allereerste Correspondents Dinner in Amsterdam. Dat was een direct uitvloeisel van zijn functie. Rutte huurde professionele hulp in van twee cabaretiers, maar ook die betaalde hij uit eigen zak. ‘Je denkt toch zeker niet dat hij die kosten door Algemene Zaken of door de VVD liet betalen!’ zegt een vertrouwelinge.

Hij is loyaal aan wie met hem samenwerkt. De PvdA dankte Diederik Samsom af, maar Rutte belt hem nog geregeld.