Rob Ramaker

Afwijkende geluiden zijn belangrijk voor universiteit

05 september 2017Leestijd: 2 minuten

Het is goed dat collegevoorzitter Louise Fresco dwarse (klimaat)denkers een podium geeft. Er moet voldoende ruimte zijn voor afwijkende meningen, zeker in de wetenschap.

Mensen vinden het meestal niet prettig opvattingen te horen waarmee ze het oneens zijn. Andersdenkenden bedreigen een zorgvuldig opgebouwd wereldbeeld. Toch zijn afwijkende geluiden belangrijk. Ze zetten aan tot denken en voorzien vaak in beter doordachte, of veranderde meningen.

Daarom is het goed dat Matt Ridley, een Britse politicus en schrijver met klimaatopvattingen die niet stroken met de communis opinio, gisteren gewoon mocht spreken tijdens de opening van het academisch jaar in Wageningen.

Britse bioloog en politicus Matt Ridley: ‘We zijn vrijer en gelijker dan ooit’

Elf hoogleraren tekenden een protestbrief tegen zijn komst. Ze vroegen weliswaar niet expliciet Ridley te weren, maar vonden dat hij niet mocht spreken als er geen direct tegengeluid naast stond. Anders zou het lijken alsof Wageningen University ‘zich wil associëren met de controverses rond dr. Ridley’.

Bij Marianne Thieme geen protesten

Buiten protesteerden ook studenten tegen de spreker. Het zou ze niet om de persoon Ridley gaan, maar zij zouden graag een ‘diversiteit’ aan opvattingen horen. Het is een verwijt dat niet klonk toen Marianne Thieme afgelopen januari op de campus was om een radicale transformatie van het economisch systeem voor te stellen.

Uiteindelijk zaten veel hoogleraren en docenten uit protest niet in de zaal bij Ridley. Jammer. Want academische vrijheid betekent ook dat mensen met wie je het oneens bent hun zegje mogen doen. Goed dat collegevoorzitter Louise Fresco die ruimte geeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.