Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

‘Logisch dat kiezer cynisch wordt van Zijlstra en Asscher’

11 augustus 2017

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ging in 2006 de Haagse politiek in met het ideaal om Nederland beter te maken. Elf jaar later klinkt hij als een oude machtspoliticus.

Hij verwijt PvdA-leider Lodewijk Asscher dat die in de komende begroting de salarissen van leraren wil opkrikken. Daar behoort Asscher zijn mond over te houden, vindt Zijlstra. Er komt een nieuw kabinet zonder PvdA en dat maakt wel uit of er al dan niet extra geld naar het onderwijs gaat. Iets wat de VVD’er trouwens niet uitsluit.

‘Bloemen wegjatten’

‘Wat Asscher probeert te doen is de bloemen van anderen wegjatten,’ zei Zijlstra in De Telegraaf. ‘Dat had hij misschien best kunnen regelen, maar dan had hij zijn mond  moeten houden,’ voegde hij er ook nog aan toe.

Met die uitspraken illustreert Zijlstra dat in Den Haag de inhoud niet voorop staat, maar het spel om in een zo goed mogelijk blaadje bij de kiezer te komen. Maar diezelfde kiezer wordt van zulke spelletjes alleen maar cynischer over de politiek. Zolang de onderhandelaars voor een nieuw kabinet blijven treuzelen, zit Asschers partij nog aan de knoppen. Logisch dat die er ook aan wil draaien.

Asscher niet heilig

Ook Asscher is niet heilig. Die dreigde al met een kabinetscrisis, mocht hij zijn zin niet krijgen. Niet fraai aan het einde van de rit van een kabinet dat bewonderenswaardig lang op de been bleef. Maar begrijpelijk voor een partij die een dreun van de keizers kreeg, na het nemen van bijna vijf jaar verantwoordelijkheid.

Wat Zijlstra doet is gemeen trappen naar een tot op heden trouwe partner die al op de grond ligt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.