Zet het Turkse tuig van Erdoğan Nederland uit

28 juni 2017Leestijd: 3 minuten
Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto:AFP

Tuig en tirannie zijn innige bondgenoten. Beschaafde mensen zijn niet in staat om zomaar geweld te gebruiken tegen de medemens. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zou de president van Turkije, Recep Tayyip Erdoğan, knokploegen in stelling brengen om de dissidenten en oppositie in de Nederlandse steden hard aan te pakken. In feite gaat het hier om tuig.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Hetzelfde type gepeupel werd na de zogenaamde mislukte staatsgreep in 2016 door Erdoğan en moskeeën opgeroepen om de straat op te gaan. Ze mochten zich uitleven op Turkse militairen, politieagenten en burgers die geen aanhangers waren van Erdoğan. U zult zich afvragen hoe dit mogelijk is. We duiken daarvoor even in de politieke geschiedenis van tuig.

Het instrumentele karakter van tuig

Tuig is een dubbelzinnig woord. Het betekent ook gereedschap. Dingen die een tuig zijn, zijn een soort gereedschap, een instrument. Het instrumentele karakter van tuig: ook het gepeupel kan als instrument worden gebruikt. Hetzij door onbeheersbare oerkrachten (emoties) of door anderen. Een tuig moet het hebben van zijn brute, fysieke kracht.

Tuig is vooral in de moderne tijd gepolitiseerd, als voortvloeisel van het lompenproletariaat. Dat is een uitvinding van Karl Marx. Despotische politici waren ook in de premoderne tijd bereid om groepjes tuig als politiek instrument te gebruiken. Maar ze wilden nooit met ze worden geassocieerd. Dat is veranderd. Moderne despoten richten zelfs desnoods een leger van tuig op. Het bekendste tuigleger in Europa heette in het nationaal-socialistische tijdperk de Sturmabteilung (de SA).

De nazi’s ontdekten snel de onmisbare waarde van een tuigleger. De SA was voor en na de machtsovername van nazi’s aan geen enkele wet gebonden, alleen aan de wil van de leider. Moorden, mishandelen, verminken, vrees aanjagen, lijken wegwerken, demonstraties verstoren, stemmen ronselen en bedreigen, alles was geoorloofd. De Bolsjewisten bestonden ook niet alleen uit arbeiders of gelovige intellectuelen. Ook zij maakten heel graag gebruik van tuig.

Hezbollah, het bovenwettelijke tuigleger van de ayatollahs

Het gebruik van buitenwettelijk geweld tegen andersdenkenden is niet voorbehouden aan de Europese geschiedenis. Ook in het Midden-Oosten is gebruikelijk om met behulp van tuig een politieke beweging te verdedigen. Zo maakte imam Khomeini ruimhartig gebruik van het buitenwettelijke geweld om zijn tegenstanders te onderdrukken. Daarvoor is in Iran een naam bedacht: hezbollah. Hezbollah was het bovenwettelijke leger van ayatollahs.

Zij vielen op straat op klaarlichte dag opponenten aan die hun eigen kranten of boeken aan het verkopen waren. Duizenden zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw op deze manier verminkt of gedood op straten van Iran. De groepjes van hezbollah bestonden uit oud-criminelen, sportschoolfiguren, hoeren, en zelfs pedofielen en souteneurs die plotseling een legaal beroep hadden gevonden. In naam van de leider vielen ze anderen aan en daarbij riepen ze: er is één partij, de partij van Allah, met één leider, imam Khomeini.

Het leger van tuig was zo succesvol dat de leider besloot ze te organiseren in een goed georganiseerd verband: de militie Basij. De harde kern van Basij bestaat nog steeds uit tuig. Toen het regime in 2009 in het nauw werd gedreven, werden zij gemobiliseerd om onschuldige demonstranten te mishandelen, dan wel te doden. Overigens organiseert de Iraanse staat nu met succes ook het Iraakse tuig. Deze groep Irakezen wordt ingezet tegen IS maar zal later zeker worden ingezet voor andere doelen. De verbondenheid tussen tuig en tiran brengt een soort geweld teweeg waartegen de beschaafde mensen weerloos zijn. De tirannen organiseren de rancune. Dat is het kader waarbinnen de tirannie het noodzakelijke buitenwettelijke geweld organiseert.

Turkse paramilitaire knokploegen in Nederland

Terug naar Erdoğan. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, schrijft in een rapport dat de Turkse regering paramilitaire knokploegen buiten Turkije aan het organiseren is. Daarvoor zou in Nederland al een afdeling zijn opgericht.  

Elsevier Weekblad  meldde al in 2016 dat Turkije daarvoor de gevreesde Turks-Duitse boksclub wilde inzetten. In oktober 2016 schreef Elsevier-misdaadverslaggever Gerlof Leistra dat ‘Osmanen Germania BC een afdeling heeft opgezet in Twente. Intussen heeft de club ook een afdeling in Rotterdam.’ De Turkse despoot heeft eigenaardige vrienden.

Het Erdoğan-tuig moet Nederland worden uitgezet.