Geerten Waling

Bij ‘meet-ups’ draait het meer om seks dan om idealisme

20 juni 2017

Luisteren naar politieke speeches is ongelooflijk saai. Daarom zie je op partijcongressen vooral ouderen (en carrièrepolitici). Jongeren denken wel drie keer na voor ze aan zo’n congres hun tijd verspillen. Nee, als het om politiek gaat, komen zij alleen de deur uit voor grootse, meeslepende evenementen – en als het even kan: seks. Precies dat maakt al die ‘meet-ups’ zo populair.

Meer Geerten Waling, elke week in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

In veel landen zien we nieuwe ‘bewegingen’ opkomen in de leegte die ontstaat door het wegvallen van de traditionele partijen. Italië heeft Beppe Grillo, Frankrijk heeft Emmanuel Macron, Amerika heeft Bernie Sanders, Nederland heeft Jesse Klaver en Thierry Baudet.

Hun bewegingen hebben grotendeels dezelfde aanpak. Allemaal organiseren zij met behulp van lokale aanhangers door het hele land bijeenkomsten, waar jonge, aantrekkelijke mensen op afkomen. En niet zo weinig ook: de zalen zitten vol. Maandag 19 juni wist het Forum voor Democratie, op een bloedhete dag, honderden belangstellenden te trekken bij een meet-up in Nieuwegein.

Pompende beats en rode koontjes

Hoe werkt zo’n meet-up? Aangekondigd door wat pompende beats of een ander voorprogramma om het publiek op te warmen, verschijnt als hoogtepunt de leider van de beweging ten tonele. Die wordt als een rockster vereerd en houdt een vlammende, revolutionaire speech. Met rode koontjes vervoegt het publiek zich vervolgens naar de bar, alwaar wordt nagepraat over het zojuist beleefde historische moment. En misschien scoor je nog en passant een lief, de meet-up is tenslotte ook een paringsdans.

Ondanks het moderne individualisme blijft de mens een kuddedier. Juist voor jongeren is sociale erkenning het allerbelangrijkste. Hun politieke engagement, hun droom van een betere wereld – het zijn accessoires om mee voor de dag te kunnen komen. Zoals ze fan zijn van Ariana Grande, zo zijn ze fan van Jesse Klaver.

Het gaat helemaal niet om de inhoud

Het gaat bij een meet-up dan ook helemaal niet om de inhoud van de speeches, die kun je ook op YouTube terugzien. Het gaat erom dat je erbij bent. Dat je getuige bent van een uniek spektakel, geflankeerd door goed ogende kameraden. Het is zien en gezien worden voor jonge, betrokken burgers. En ja, het is ook een uitingsvorm van idealisme.

Voor de beweging (of het nu GroenLinks is of Forum voor Democratie) is de meet-up een krachtig wapen, omdat zij daarmee het euforische enthousiasme in haar achterban kan kanaliseren en mensen aan zich kan binden. Niet per se als kiezers, want daarvan heb je er veel meer nodig dan je kunt bereiken met meet-ups. Maar de bezoekers zullen wel geestdriftig aan hun omgeving, van mond tot mond en op sociale media, laten weten dat zij erbij waren. Laat dat maar aan de ijdelheid van de jeugd over.

(De meet-up is overigens helemaal geen nieuw fenomeen. Daar kom ik in een volgende blog op terug.)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.