Liever realist Winsemius dan zelfingenomen Wijffels

12 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Herman Wijffels. Foto: ANP

Er is een kabinetsformatie en dus duiken de ‘partijprominenten’ op. Het was donderdag niet voor het eerst dat Herman Wijffels uithaalde naar het CDA en leider Sybrand Buma.

De oud-Rabobanktopman deed het 28 april al op NPO-radio1 en suggereerde niet op de partij te hebben gestemd.

Vandaag zegt hij in het FD al lang geen prominent CDA’er meer te zijn en dat wordt in het CDA bevestigd. Wijffels, nooit te beroerd om zichzelf op de borst te slaan, zegt dat hij veel voor de partij heeft gedaan.

O ja? In 2007 stond hij als informateur aan de wieg van het kabinet Balkenende IV. Een kabinet dat de vliegtaks en subsidie voor hybride auto’s invoerde. Twee echecs.

Valt of staat het klimaatbeleid met een vleestaks?

Wat weet Wijffels eigenlijk over wat in de Stadhouderskamer door VVD, CDA, D66 en GroenLinks wordt besproken? Hij suggereert dat Buma tegen milieubelastingen is. Goh, dat is ook wat. Alsof het klimaatbeleid valt of staat met een vleestaks.

Dat er een klimaatbeleid – zo heet het milieubeleid vandaag de dag – gevoerd moet worden is in Den Haag niet omstreden. Dat beleid is ingezet en zal worden gevolgd door concretisering van de lange-termijndoelen die op de klimaattop in Parijs zijn afgesproken.

Het valt te hopen dat niet alleen Sybrand Buma in de gaten houdt dat de maatregelen niet grotendeels op het bordje van de belastingbetaler komen.

‘Linkse ministers bereiken weinig op milieugebied’

Predikers als Wijffels dragen niets bij aan een verstandig beleid. Dan nog liever de constructieve oud-milieuminister Pieter Winsemius (VVD) die zich verheugt op een kabinet met GroenLinks maar adviseert het milieu over te laten aan een CDA’er of VVD’er.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Winsemius in het FD: ‘Linkse ministers, zoals Hans Alders en Jacqueline Kramer van de PvdA, bereikten meestal weinig. Ook D66’er Jan Terlouw deed helemaal niets aan milieu.’

Dat is een bruikbaarder advies aan de onderhandelaars in de Stadhouderskamer dan de vileine uithaal van de met zichzelf ingenomen Wijffels.