Kleine dictator Wijffels is een komediant

12 mei 2017Leestijd: 4 minuten
Herman Wijffels in de Tweede Kamer. Foto: ANP

De formatie van het onmogelijke gaat onverminderd door. De betrokken politici zijn niet aan het formateren, maar aan het masseren. GroenLinks krijgt een warme massage. Al 56 dagen is een aantal serieuze politici bezig met een merkwaardige missie: GroenLinks binnenboord houden. In tijden van overvloed praten politici graag met elkaar. Het kost niets, denken ze. Volgens het AD zou het CDA aan het difficulteren zijn: de partij zou de formatie frustreren. Daar is helemaal niks tegen. Dat mag en dat moet.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Wie de CDA-leider wil pesten, zoekt naar een CDA-mastodont. De oud-politici van het CDA zijn te slim om nu al naar de microfoon te grijpen. Maar er is één CDA’er die onder alle omstandigheden zijn dictatoriale tirade klaar heeft te staan. Le petit dictateur van het CDA is een verschijning die het Bijbelse verbod op hoogmoed regelmatig overschrijdt. Hij is zelf nooit een actief politicus geweest. Hij weet niet eens hoe het is om te strijden om de gunst van kiezers, voor hun stem. Kleine en grote dictators hebben geen interesse in democratische processen.

Wijffels’ enige politiek daad was vorming miserabel kabinet

Le petit dictateur heet Herman Wijffels. Zijn enige politieke daad was de vorming van een miserabel kabinet, namelijk Balkenende-4, waarmee het einde van Balkenende en het CDA werd ingeluid. In het AD waarschuwt Wijffels dat Buma van strategie moet wisselen. Wijffels zou van de onderhandelende partijen te horen hebben gekregen dat Buma ‘blijft dwarsliggen op klimaat’. Hoe hij dat weet, is geheel onbekend. De onderhandelaars zelf ontkennen dat.

Wijffels is woest op Buma: ‘Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Als dat zo blijft, moet het CDA de oppositie maar in’. Hij is hoogleraar duurzaamheid aan universiteit Utrecht: niet gepromoveerd, geen wetenschappelijke publicatie op zijn naam!

Toch valt hij vanuit zijn missie Buma aan, omdat Buma niet ‘een actieve rol voor de overheid’ ziet bij vergroening: ‘Buma vindt dat de markt het klimaatprobleem moet oplossen. Dan leggen een paar goedwillenden zonnepanelen op het dak en verder gebeurt er niets om het Klimaatakkoord van Parijs uit te voeren.’ Wijffels accepteert het CDA-uitgangspunt van de eigen burgerlijke verantwoordelijkheid niet.

Het zijn de klimaatfanatici die angst zaaien

Wijffels wijst de politiek leider op zijn plicht: ‘Een partij en politiek leider hebben de plicht een serieuze bijdrage te leveren aan de toekomst van het land.’ De toekomst is al gedebatteerd tijdens de campagne. Daarop hebben mensen gestemd. Niet vanuit de fantasieën maar op grond van de uitslag van de verkiezingen wordt de politieke toekomst gevormd.

Het wordt onbegrijpelijk als Wijffels de retorische vraag stelt: ‘Geef je de toekomst van het land vorm? Of blijf je hangen in het verleden en cultiveer je de angsten van mensen? In het laatste geval hoor je niet bij de vorming van een kabinet te zitten.’ Maar het zijn juist de duurzaamheidsfanatici en klimaatfanatici die continu angst zaaien. Wijffels maakt zich ook schuldig aan de politiek van angst.

Wijffels schildert Buma af als een enorme Trumpiaanse onbenul waar het om het klimaat gaat. De oud-bankier voert als bewijs voor zijn boude stelling het volgende argument aan: Buma weet niet eens wat het antropoceen is. Jeetje wat erg zeg! Vroeger, toen alles normaal was, en bankiers bankzaken deden, werd een CDA’er gekeurd aan de hand van een Bijbelgebod of -verbod. Wellicht moet ik mijn oordeel wijzigen: de heer Wijffels is geen kleine dictator maar een kleine comédien!

De liberalen worden zenuwachtig

In werkelijkheid zou het buitengewoon vreemd zijn als alleen het CDA van Buma bij de formatieonderhandelingen dwarsligt. Hoe zit het dan met de VVD?

De liberalen worden langzamerhand zenuwachtig van deze bizarre onderhandelingen. De onoverbrugbare verschillen tussen GroenLinks en VVD kunnen met de beste wil en de mooiste woorden niet worden overbrugd. Juist de economie zich herstelt, verwacht de werkende Nederlander te kunnen profiteren van de economische groei.

Jesse Klaver schreef juist in zijn boek dat de economische groei een verkeerd uitgangspunt is. Dat zou het economisme zijn. Als zelfs maar een deel van de maatregelen die GroenLinks wil, wordt uitgevoerd, dan zullen de werkende Nederlanders (vooral de middenklasse) daarvan alleen maar nadeel ondervinden.

Mark Rutte, trek de stekker er gewoon uit

Dat is wreed tegen de achtergrond van het nivelleringsfeest van het vorige kabinet waarbij hardwerkende Nederlanders zo veel hebben moeten inleveren. Het is ook nog onverstandig als daarmee zou de economische positie van Nederland in Europa naar de afgrond worden geduwd. Ook kan de VVD onder geen beding de immigratieopvattingen van GroenLinks ten uitvoer brengen.

De VVD-leider Rutte moet de stekker uit deze onderhandelingen trekken. Een dergelijk kabinet druist immers in tegen alle mogelijke uitgangspunten en principes van VVD. Niet het pragmatisme maar de totale verloochening van VVD-uitgangspunten is in deze formatie in het geding.

Rutte moet stoppen met deze nutteloze onderhandelingen.