Jelte Wiersma

EU in grote onzekerheid bijeen in de zon

03 februari 2017

‘Onzekerheid’ is misschien nog een te licht woord om de EU-top vrijdag op Malta te beschrijven. Het gezelschap van 27 regeringsleiders staat vanuit het westen onder druk nu de Amerikaanse president Donald Trump eist dat Europa eindelijk eens voor hun eigen veiligheid betaalt. Ook wil hij geen vrijhandelsdeal met de EU en ziet eigenlijk niets in het hele vehikel.

Het Verenigd Koninkrijk, dat wel aan de NAVO-afspraken van 2 procent BBP voor Defensie voldoet, vertrekt. Het grootste leger, de een na grootste Europese economie en een democratische cultuur waaraan bijna geen land in de wereld aan kan tippen heeft zich met de Brexit ontworsteld aan de wurggrepen van de EU.

Vanuit het oosten meldde de Russische president Vladimir Poetin zich donderdag vilein ook nog even in Boedapest bij de Hongaarse premier Viktor Orban.

De EU staat uit het westen, oosten en in de eigen straten onder druk. Als ook vanuit het zuiden door de aanhoudende immigratie vanuit Afrika en het Midden-Oosten. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat een toenemend aantal Europeanen de EU zoals die is – grenzeloos en met de euro – niet meer pruimen.

Een reddeloze indruk
Wat is het antwoord? Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad van Regeringsleiders zet de Verenigde Staten op dezelfde hoogte als China en Rusland. Datzelfde China waaraan de EU zichzelf gretig uitverkoopt. ‘Tusk-proza’, zo noemde de Duitse krant Die Welt Tusks brief aan de vooravond van ‘Malta’ waarin hij wild om zich heen sloeg en een reddeloze indruk maakte.

Misschien dat de regeringsleiders op Malta een beter verhaal hebben. Zij gaven al eerder blijkt te leren van de realiteit. Waar ruim een jaar geleden immigranten ‘vluchtelingen’  heetten te zijn, hebben de regeringsleiders het nu over immigranten, illegalen of asielzoekers.

Akkoorden met Turkije en dat van gisteren tussen Italië en een van de drie Libische ‘overheden’ zijn gericht op het buiten houden van Afrikanen en Arabieren. Zeg maar het beleid dat Barack Obama in Amerika al had ingezet en Trump verder in de verf zet.

Ze kunnen het wel, de EU-leiders. Het duurt soms alleen even.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.