Met sociale huur op Airbnb? Van der Laan is van het padje

Met sociale huur op Airbnb? Van der Laan is van het padje

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Eberhard van der Laan (PvdA), burgemeester van Amsterdam, vindt dat huurders van een sociale huurwoning die moeten kunnen doorverhuren aan toeristen. Dan kunnen die huurders ook profiteren van de massale verhuur van Amsterdamse woningen aan toeristen.

nb8juniamstrerdamBurgemeester Van der Laan wil dat sociale huurders moeten kunnen profiteren van Airbnb

Hij redeneert dat ‘sociale’ huurders nu wel de lasten, maar niet de lusten hebben van het toenemende toerisme. De opbrengsten belanden nu volgens Van der Laan ‘vooral in een bepaalde hoek’. Van der Laan zegt te verwachten dat het verbod op onderhuur van sociale huurwoningen ter discussie zal komen.

Het is een slecht plan. De overheid heeft ervoor gezorgd dat er ‘sociale’ huurwoningen kwamen, opdat mensen met weinig geld toch een behoorlijk en betaalbaar onderdak kunnen hebben. Er zijn door de jaren heen talloze miljarden aan belastinggeld in sociale huurwoningen gestoken. De huurprijzen van deze woningen worden van regeringswege gelimiteerd. Al die voordelen komen ten goede aan de ‘sociale’ huurder.

6.000 euro

Er is geen land met zoveel sociale huurwoningen als Nederland, maar de gemeente Amsterdam spant de kroon, met 60 procent sociale huur. De Amsterdamse sociale huurder betaalt vele malen minder dan de markthuur. Hij is al gauw zo’n 6.000 euro per jaar minder kwijt dan zijn ongesubsidieerde buurman.

Met zo’n gigantisch voordeel is het geen wonder dat jarenlange (twintig jaar is geen uitzondering) wachtlijsten zijn voor sociale huurwoningen in Amsterdam. Het prijsvoordeel is zo aantrekkelijk, dat vele bovenmodale Amsterdammers scheefwonend en wel in hun gesubsidieerde huurwoning blijven zitten. Sommigen hebben daarnaast een royaal koophuis, bijvoorbeeld een boerderij in Frankrijk.

Bestrijden

Al tientallen jaren proberen de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties de lucratieve illegale onderhuur van sociale huurwoningen te bestrijden. Gemeente en corporaties waren tot dusver ook streng voor sociale huurders die hun woning onderverhuurden aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb. Een jaar geleden werd een sociale huurder nog veroordeeld tot ontruiming van zijn woning en betaling van bijna 20.000 euro aan de verhuurder.

Airbnb duwt huizenprijzen Amsterdam verder omhoog

En dan zou Van der Laan nu de verhuur van sociale huurwoningen aan toeristen willen legaliseren? Het is bijna niet voor te stellen dat een vaak verstandig man als hij zelfs maar op het idee komt.

Overlopen

Ook Van der Laan vindt dat Amsterdam inmiddels wordt overlopen door toeristen. Vorig jaar hebben 14.000 Amsterdammers hun woning korter of langer aan Airbnb-huurders verhuurd. Daar zouden volgens het plan-Van der Laan in theorie 200.000 sociale huurwoningen bij kunnen komen. Het idee van Van der Laan leidt in ieder geval niet tot tempering van het toerisme, maar wel tot toename van de valse concurrentie van hotelbedrijven. Alle kans dat de prijs voor hotelkamers instort. Is dat wat Van der Laan wil?

Het is al te dol om sociale huurwoningen – een vorm van collectief goed, tenslotte – bedrijfsmatig te laten exploiteren door de particulier die al het geluk heeft dat die er bij wijze van sociale geste goedkoop mag wonen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.