René van Rijckevorsel

Straf voor Karadzic moet Dutchbatters goed doen

24 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Radovan Karadzic is veroordeeld tot 40 jaar cel voor volkerenmoord en oorlogsmisdrijven. Deze uitspraak van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag wijst er eens te meer op wie de echte kwade pieren waren in het conflict in de eerste helft van de jaren negentig: de (Bosnische) Serviërs.

Eerder overleed de voormalige Servische president Slobodan Milosevic (1941-2006) in Haagse gevangenschap. Zijn leider op het slagveld, Ratko Mladic, zit sinds 2011 vast in Den Haag. Diens proces loopt nog.

Dichter
Radovan Karadzic was ten tijde van de oorlog een schilderachtige figuur. De psychiater deed zichzelf in zijn woonplaats Pale graag voor als een vreedzame dichter. Met het strijdveld had hij niets te maken, beweerde de ‘president’ van de Republika Srpska, het Servische deel van Bosnië.

In 2008 werd hij in een bus in Belgrado de kraag gevat. Karadzic had zichzelf vermomd, met grijze baard en zijn haar bijeengebonden in een knotje. Hij had nieuw emplooi gevonden als alternatief genezer.

Srebrenica
De veroordeling van Karadzic moet de veelal getraumatiseerde Dutchbatters die dienst deden ten tijde van de val van Srebrenica (11 juli 1995) goed doen.

De afgelopen twee decennia ontstond een beeld dat de Nederlandse blauwhelmen verantwoordelijk waren voor de dood van duizenden Bosnische moslimmannen, die ze in de steek zouden hebben gelaten.

Lees ook 40 jaar voor Karadzic: dit had hij op zijn kerfstok2016-03-24 14:33:13 epa05229118 Belgraders in a bar watch a television broadcast of United Nations war crimes tribunal passing judgment to former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic, in Belgrade, Serbia. 24 March 2016. The United Nations International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) is scheduled to announce a verdict on former Bosnian-Serbs leader Radovan Karadzic who is indicted for genocide, crimes against humanity, and war crimes. Karadzic is considered the main responsible for the Srebrenica massacre of July 1995. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Karremans
Maar de Nederlanders onder leiding van overste Thom Karremans waren door de Tweede Kamer met een gebrekkig mandaat en ‘klapperpistolen’ een bloedige oorlog ingestuurd om daar de enclave Srebrenica te verdedigen. Hun trof weinig blaam.

Te vaak is de afgelopen tijd uit het oog verloren dat de moord op de Bosnische moslims toch echt het werk van de mannen van Karadzic en Mladic was.

De straf voor Karadzic – waartegen hij in beroep kan gaan – biedt enige gerechtigheid. Nu is het wachten op de uitspraak in het proces tegen Ratko Mladic.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.