Premium Lock Nu in het theater: GroenLinks en D66 versus Viktor Orbán

23 april 2018Leestijd: 3 minuten
Sophie in 't Veld (links) en Viktor Orbán. Foto's: ANP.

Tolerantie en de Europese Unie gaan niet goed samen. We zagen dat met Griekenland tijdens de eurocrisis. We zien het nu met de Brexit: de harde opstelling van de Europese Unie ten opzichte van Groot-Brittannië. De meedogenloze zakelijkheid van de eurocraten onthult het onaangename gezicht van politici en ambtenaren die zachtheid als een ondeugd beschouwen. Het is onthutsend.

Eurocraten kunnen niet omgaan met oppositie. Elke vorm van oppositie tegen het kernbeleid van Brussel wordt als verraad of fascistisch beschouwd. Brussel ziet continu fascistoïde landen en groepen die de Europese Unie (EU) willen ondermijnen en vernietigen. Deze houding is gevaarlijk voor het voortbestaan van de EU.

Lees het stuk waarop deze blog van Afshin Ellian is gebaseerd: Coalitie Rutte III zwaar verdeeld over EU-fonds voor ‘democratische waarden’

De EU claimt een eigen politieke en juridische ordening te hebben. We gaan ervan uit dat deze ordeningen in de grond democratisch zijn. Als dat zo is, dan moet er ruimte zijn voor tegengeluid, voor oppositie. Die oppositie bevindt zich niet alleen in het Europees Parlement, maar ook soms binnen de Europese regeringen en nationale parlementen

Wie de oppositie niet door een polemische strijd verslaat, maar door demonisering en juridische maatregelen, maakt geen deel uit van een democratische ordening.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw