Kernenergie in Nederland: het is nu of nooit! 

30 november 2021Leestijd: 4 minuten
Joost Eerdmans bij kerncentrale Borssele. Foto: JA21

Zelfs de grootste critici kunnen er niet meer omheen. Een energiebron die decennialang is verketterd, staat nu weer prominent in de spotlights. Kernenergie is simpelweg niet meer uit te sluiten. Hoogste tijd dus voor politieke daadkracht, schrijft JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans in een ingezonden opiniestuk.

Kernenergie is ideologieën inmiddels overstegen. Want ongeacht hoe je tegen nut en noodzaak van de Nederlandse klimaatdoelen aankijkt, zonder kernenergie zullen deze hoe dan ook niet worden gehaald.

Kernenergie heeft onmiskenbare voordelen

Joost Eerdmans (1971) is sinds maart 2021 fractievoorzitter van JA21 in de Tweede Kamer.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

De onmiskenbare voordelen van kernenergie zijn onder meer:

  • Twee nieuwe kerncentrales staan qua elektriciteitslevering gelijk aan 4.400 nieuwe windturbines.
  • Ruimtelijk gezien hebben we het over enkele voetbalvelden tegenover een oppervlakte ter grootte van de provincie Utrecht.
  • Naast de bestaande centrale in Borssele leveren de drie centrales jaarlijks voor 10 miljoen huishoudens CO2-vrije elektriciteit.
  • Gezamenlijk reduceren ze jaarlijks 15 miljoen ton CO2.
  • We besparen op jaarbasis miljarden euro’s subsidie op andere duurzame bronnen.
  • Geeft de mogelijkheid het Nederlandse landschap te behoeden voor duizenden megawindturbines en zonneweiden ter grootte van tienduizenden voetbalvelden.

Kritiek is selectief en gezocht

Het immer terugkerende bezwaar van het radioactieve kernafval is eigenlijk nauwelijks nog een probleem. Elk jaar produceert de kerncentrale in Borssele slechts twee cilinders van 2 meter bij 0,5 meter aan hoogradioactief afval. Deze worden tot 2130 opgeslagen in een betonnen faciliteit die bestand is tegen tsunami’s, explosies en zelfs een inslag van een vliegtuig. Kortom: zeer veilig.

Lees verder onder de foto

Joost Eerdmans met cilinders vol kernafval. Foto: JA21

Ook een geliefd argument van de tegenstanders is dat het bouwen van een kerncentrale te lang duurt. Dit komt wel erg selectief over. Immers: het even kostbare als kansloze ‘van het gas af’-project zou pas in 2050 zijn voltooid. China en India gaan eerst nog minstens tien jaar kolencentrales bijbouwen en zullen rond 2060 misschien hun CO2-uitstoot fors hebben verminderd. Waar we dus voor andere onderdelen van de energietransitie met gemak stippen aan de horizon zetten tot 2050 of 2060, zou in het geval van kernenergie acht tot tien jaar opeens veel te lang duren? De argumenten zijn even vergezocht als ongeloofwaardig.

Energietransitie onhaalbaar zonder kernenergie

Zonder kernenergie is de hele energietransitie een onhaalbaar project.

Lees ook dit opiniestuk van Simon Rozendaal over kernenergie:

Atoom duizend maal duurzamer dan zon & wind

Kernenergie

Windturbines werken alleen als de wind waait, maar dan weer niet te hard. Zonnepanelen alleen als de zon schijnt. Het resultaat is dat er tijdens energiebehoeftepieken te weinig energie beschikbaar is. Iedereen die gelooft dat we in Nederland zonder gas en kolencentrales kunnen en dit zullen compenseren met windturbines, zonnepanelen en biomassa (lees: gezonde bomen verbranden) hoort thuis in de Efteling in plaats van in de Tweede Kamer.

Een kerncentrale draait 95 procent van de tijd, op elk moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden. Met een toekomstperspectief waarin we steeds meer elektriciteit gaan gebruiken, kunnen we toch niet vertrouwen op energievoorzieningen die het maar onder bepaalde omstandigheden doen? Dan zal niet alleen letterlijk, maar mogelijk ook figuurlijk het licht uitgaan in Nederland.

Degenen die het wagen kritische kanttekeningen te plaatsen in de klimaatdiscussie wordt vaak de mond gesnoerd door ze weg te zetten als klimaatontkenners die geen oog hebben voor de volgende generaties. Ik durf het eerder andersom te stellen. We zetten juist de welvaart van Nederland, en dus van volgende generaties op het spel door kernenergie nog langer te negeren en star te blijven vasthouden aan windturbines, biomassa en een in alle opzichten totaal mislukkend project ‘van het gas af’.

Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan gidsland Frankrijk

Terwijl Nederland afwachtend toekijkt, wordt in de rest van Europa wél volop ingezet kernenergie. Op dit moment zijn er in totaal 186 actieve kerncentrales in Europa, met nog eens vijftien in aanbouw. Frankrijk is koploper met 56 reactoren. Deze hebben gezamenlijk een aandeel van 71 procent van de Franse energievoorziening.

De Fransen zijn overduidelijk gecharmeerd van de voordelen van kernenergie. En terecht. Waar in Nederland en Duitsland de energieprijzen door het dak gaan, is de energierekening in Frankrijk veel lager dan bij ons: 25 procent voor consumenten en voor de industrie zelfs 30 procent.

Hoogste tijd voor politieke actie

Adviesbureau KPMG heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor kernenergie in Nederland. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat de markt interesse heeft in de bouw: de bal ligt bij de politiek. Het momentum is daar voor kernenergie. Er is een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, diverse rapporten zijn positief en het maatschappelijk draagvlak groeit. JA21 liet onderzoek doen door I&O Research en daaruit bleek dat het aantal voorstanders van kernenergie niet alleen spectaculair groeit, maar dat deze groep zelfs twee keer zo groot is (49 procent) als de tegenstanders (24 procent).

Zelfs onder de aanhang van D66 is een meerderheid (54 procent) voorstander van meer kernenergie.

Bij de totstandkoming van allerlei akkoorden is kernenergie nooit als serieuze optie bekeken. Deze fout kunnen en moeten we herstellen! De oplossing voor het kernafval is er, er is een politieke meerderheid, andere landen zijn al druk aan het bouwen en gidsland Frankrijk investeert tientallen miljarden. Vanuit de taboesfeer naar de enige optie om de klimaatdoelen te halen. Kernenergie is niet meer uit te sluiten. Ook voor VVD en CDA is de kabinetsformatie hét moment om vol in te zetten op kernenergie! Het is nu of nooit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.