Ingezonden Opinie

Agenten betrokken bij dood George Floyd slagen voor diversiteitstest

28 april 2021Leestijd: 4 minuten

Organisaties als Black Lives Matter en Amerikaanse en Europese media beschuldigen de politiekorpsen in de Verenigde Staten doordrenkt te zijn van ‘systemisch racisme’. Maar de politiepatrouille die George Floyd inrekende, was naar antiracistische maatstaven een toonbeeld van ‘diversiteit’, schrijft René ter Steege in een ingezonden opinie.

René ter Steege (Den Haag, 1949) werkte na zijn studie Frans als verslaggever en redacteur buitenland bij Het Parool en de Franse krant Le Monde. Hij vertaalde boeken uit het Frans en schreef over extreem-rechts in Frankrijk, onder wie Marine Le Pen.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

Het gaat misschien wat ver om de drie collega-politieagenten van Derek Chauvin als woke te omschrijven. Ze worden immers berecht voor hun mogelijke aandeel in de dood van George Floyd. Op 20 april achtte een jury in Minneapolis Chauvin schuldig aan moord. Hij kan tot veertig jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Chauvins jongere collega’s zaten enige tijd in voorarrest, maar zijn op borgtocht vrij tot hun proces, waarschijnlijk eind augustus. Tijdens die rampzalige vroege avond in Minneapolis, bijna een jaar geleden, riepen ze Chauvin, hun hoogste in rang, niet tot de orde. Ze faciliteerden daarmee, volgens de beschuldiging, de martelpraktijken waarmee Chauvin langzaam maar zeker de zwarte arrestant George Floyd brak.

Geen patroon van racisme

Maar niets in het verleden van het drietal duidt op een patroon  van racisme jegens zwarten of sympathieën voor organisaties van blanke supremacisten. Eerder was sprake van genegenheid jegens ‘minderheden’ in de Amerikaanse samenleving, waartoe twee van henzelf ook behoren.

Dat blijkt vooral uit verhalen van media in de staat Minnesota en de stad Minneapolis, zoals de krant Star Tribune. Die artikelen ondermijnen de beschuldiging van organisaties als Black Lives Matter en Amerikaanse en Europese media dat de  politiekorpsen in de Verenigde Staten zijn doordrenkt van ‘systemisch racisme’, volgens het uit de Verenigde Staten overgewaaide koeterwaals dat ook premier Mark Rutte laatst bezigde.

Het politiekorps van Minneapolis wordt extra doorgelicht, luidde de verzekering van hogerhand meteen nadat de 44-jarige Chauvin schuldig was bevonden aan de drie aanklachten. Dat klonk dreigend, maar zijn team agenten zou die noodlottige dag een eventuele diversiteitstest met lof hebben doorstaan.

Wie waren Chauvins collega’s?

Het viertal bestond uit twee blanken en twee jongemannen met een donkere huidskleur. Agent Tou Thao (35)  is de zoon van immigranten/vluchtelingen uit Laos. Agent Alexander Kuen (spreek uit Kin) is volgens sommige media de zoon van een blanke moeder en een  Nigeriaanse vader die kort na zijn geboorte de benen nam. Volgens een andere lezing werd Kuen (26) op zijn vierde geadopteerd en beschouwt hij zich ondanks zijn lichte huidskleur als een echte African American.

Lees meer over de gebeurtenissen na George Floyd: Hoe gaat het met het wegbezuinigen van de politie?

Hij kan zich goeddeels vinden in de ambities van BLM, zeker waar het de noodzakelijke hervormingen betreft bij de Amerikaanse politie. Maar zwarten zouden het vooral op Kuen hebben voorzien, omdat hij zijn ‘broeder’ George Floyd niet hielp in diens doodsnood.

De blanke agent Thomas Lane (36) werkte voor zijn toetreding tot het politiekorps als vrijwilliger die trachtte Somalische immigranten en asielzoekers in Minnesota te laten inburgeren. Toenmalig president Donald Trump had met die minderheid ooit de vloer aangeveegd tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Minneapolis en gedreigd of beloofd niemand uit soortgelijke ‘shithole countries’ meer tot de VS toe te laten.

Zo beschouwd kon agent Lane in Trumps visie doorgaan voor een ‘collaborateur’ met de immigratielobby. Voor de aanklagers en de menigte buiten het gerechtsgebouw wordt het straks dus een hele toer om de drie verdachten af te schilderen als racisten.

Alexander Kuen miste als enig kind het gezelschap van broertjes en zusjes, waarop zijn moeder, lerares op een middelbare school,  maar liefst drie donkere kindjes adopteerde. Alexander kon zijn geluk niet op, als we de Star Tribune mogen geloven. In wat lijkt op een beknopte hagiografie schrijft de krant over Kuens bijbaan als beveiliger bij het warenhuis Macy’s, waar hij jonge winkeldieven vaderlijk en geweldloos de les las. Tussen zijn studie en het werk door vond hij nog voldoende tijd voor vrijwilligerswerk in Haïti en om zich te bekwamen in het Russisch. Een modelburger, kortom, met een Laotiaanse vriendin als bekroning van een wreed onderbroken multicultureel bestaan.

Chauvin was getrouwd met een mooie Laotiaanse vrouw

Kuens chef Derek Chauvin (Frans voor chauvinistisch) scoort eigenlijk ook goed op het vlak van diversiteit, omdat hij getrouwd was met een mooie Laotiaanse vrouw, Kelly. Zij werd in 2018 gekroond tot Mrs. Minnesota America, wat de weg opende voor lucratieve reclamecontracten en snoepreizen. Een fraai staaltje van integratie en emancipatie van de vrouw die als meisje was uitgehuwelijkt aan een mede-Laotiaan, met wie ze later brak. Kelly Chauvin behoort, net als agent Tou Thao tot de Hmong-minderheid , een volk dat in Laos zegt te worden gediscrimineerd door het communistische regime. Leden van de Hmong hielpen de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de oorlogen in Indo-China.

Kelly Chauvin, die met haar ouders naar de VS vluchtte, liet Derek, haar tweede man, in de steek meteen na diens arrestatie. Eerder had ze hem, in een interview met de plaatselijke krant Pioneer Press, nog een ‘gentleman and a softie’ genoemd.

Lees ook het profiel van Tim Scott: zwart, rechts en op missie

Op 25 mei  vorig jaar kwam bij de politie een melding binnen van de Palestijns-Amerikaanse eigenaren van de winkel Cup Foods in Minneapolis: een reusachtige zwarte man, enigszins stoned of dronken maar niet agressief, had zojuist een pakje sigaretten gekocht met een vals biljet van 20 dollar.

Agenten Kueng en Lane, bezig aan hun eerste week als bevoegde politieman, waren snel ter plaatse. Ze kregen Floyd, iemand met een fors strafblad, echter niet in de patrouillewagen. De ervaren Chauvin en Thao schoten te hulp en even later was Floyd op weg naar het martelaarschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.