Pieter C. Kok

Kabinet, doe je werk en sluit Huawei uit van aanleg 5G

22 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk weren de Chinese techgigant Huawei bij de aanleg van hun 5G-netwerken om de maatschappelijke infrastructuur te beschermen tegen Chinese spionage. Ook in Duitsland en Frankrijk klinkt die roep steeds luider. Maar in Nederland wordt Huawei niet expliciet uitgesloten, schrijft Pieter C. Kok, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingendienst. ‘Het levert veiligheidsrisico’s op die niet kunnen worden onderschat en die onacceptabel zijn.’

In zijn Verhaal van de Dag van 13 augustus geeft Michiel van Ooijen aan dat Huawei wettelijk verplicht is om mee te werken met de Chinese inlichtingendiensten en de Communistische Partij, maar dat er geen concreet bewijs is dat er daadwerkelijk wordt gespioneerd. Zo’n wettelijke regeling is op zich niet vreemd en bestaat in gevarieerde vormen in de meeste landen, ook in Nederland.

Pieter C. Kok (1946) is Commandeur der Koninklijke Marine buiten dienst en

voormalig Hoofd van de Militaire Inlichtingendienst.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van Elsevier Weekblad.

Daarvan wordt dan ook volop gebruik gemaakt. Te stellen dat er geen bewijs is dat China het ook doet, is niet zeer relevant en volstrekt naïef. Als dat bewijs er wel zou zijn was Huawei nu geïntegreerd in 5G, was er spionageschade aangetoond en zou het ruimschoots te laat zijn om er nog iets aan te doen. Dit is geen juridisch proces waarin iets moet worden bewezen. Het gaat hier om de waarschijnlijkheid dat dit zal gáán gebeuren. We kunnen rustig stellen dat die waarschijnlijkheid 100 procent is.

Inzet Huawei maakt maatschappelijke infrastructuur kwetsbaar

Huawei betrekken bij de uitrol van 5G betekent een gegarandeerd onveilige infrastructuur voor elke informatieoverdracht via 5G en een volledige kwetsbaarheid van onze maatschappelijke infrastructuur. Denk aan energie- en drinkwatervoorzieningen, netwerken van politie en defensie, waterhuishouding van polders en rivieren, de privacy van individuele burgers, enzovoort. Daarnaast zullen onze internationale partners zeer terughoudend zijn om nog met ons te communiceren omdat die communicatie dan in China kan worden gelezen.

Lees ook het commentaar van Jelte WIersma: Laat EU-exportverbod begin zijn van uitsluiting onmenselijk China

Het is goed om te beseffen dat China een totalitaire staat is, rücksichtslos jegens binnenlandse oppositie, zoals bleek bij het neergeslagen studentenprotest op het Tiananmenplein, en zoals nog altijd blijkt bij de bezetting van Tibet en de onderdrukking van zowel de Oeigoeren als de bevolking van Hongkong. In het buitenland groeit China energiek naar de status van supermacht via een spectaculaire verhoging van het budget voor de krijgsmacht, de militarisering van de Zuid-Chinese Zee, de agressieve benadering van Taiwan, de sluipende opkoop van kleine eilandstaatjes in de Zuid-Pacific, en de wereldwijde spionage en diefstal van bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom.

In Amerika hebben ze dit begrepen en bestaat hierover weinig verschil van mening tussen Republikeinen en Democraten.  Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn beleid onlangs drastisch aangepast en besloten dat Huawei-apparatuur vóór 2027 geheel uit het netwerk moet zijn verwijderd. Frankrijk zit op dezelfde lijn en ook in Duitsland gaan steeds meer stemmen op om die koers te volgen.

Alarmerend: in Nederland wordt Huawei niet expliciet uitgesloten

In Nederland leven we met een Algemene Maatregel van Bestuur waarin heel veel details zijn geregeld ter beveiliging van onze communicatie-infrastructuur, maar Huawei nergens duidelijk wordt uitgesloten, ook niet van participatie in de randen van het 5G-netwerk. Dat levert veiligheidsrisico’s op die niet kunnen worden onderschat en die onacceptabel zijn. Dat is alarmerend.

Het is, gezien het voorgaande, zaak om te besluiten tot een volledige uitsluiting van Huawei’s participatie in het komende 5G-netwerk en de reeds geïnstalleerde componenten te vervangen. Dat zal wat kosten, maar goede veiligheid is nooit goedkoop.

Kabinet, doe je werk!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.