Constanteyn Roelofs

Koningsdag mislukt door de lockdown? Geenszins!

29 april 2020Leestijd: 3 minuten

Op Koningsdag toont ons staatshoofd zich elk jaar ‘één van ons’, onder meer door mee te doen aan knullige spelletjes als koekhappen en wc-pot-werpen. Dit jaar kon dat niet, maar daarmee is de feestdag nog niet mislukt, schrijft Constanteyn Roelofs. De livestream vanuit het paleis en de virtuele borrel met de hele koninklijke familie toonden een glimp van de Oranjes als normale mensen.

Als vorst moet je oppassen: de geschiedenis zal je altijd uittekenen aan de hand van je beroemdste portret. Napoleon liet zich wel honderd keer in allerlei heroïsche poses afbeelden, maar we kennen hem voornamelijk als norsige brompot met zijn hand in zijn vest. Het is voor Willem-Alexander maar te hopen dat toekomstige generaties hem niet zullen herinneren van die prachtige foto waarin hij in opperste concentratie een wc-pot van zich afslingert.

Koning die wc-pot werpt, is prachtig portret van Nederlandse monarchie

Constanteyn Roelofs

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Het is misschien niet het beste portret van onze vorst en ik kan me voorstellen dat Máxima de foto niet als achtergrond op haar telefoon heeft staan, maar het is wel een prachtig portret van de Nederlandse monarchie als instituut. Het is namelijk heel belangrijk dat ons vorstenhuis boven ons staat en in tijden van, zeg, de inval van een Duitssprekend leger of een mondiale pandemie, met vastberaden stem het volk vertelt dat het allemaal heus wel goed komt – maar het is ook heel belangrijk dat ons vorstenhuis weer niet té koninklijk en afstandelijk is, want daarvoor zijn we een te burgerlijk en egalitair land.

De parades van het Britse vorstenhuis of de isolatie van het Japanse zijn niets voor ons. Het hoort bij de bezegeling van het stilzwijgende pact dat de Oranjes na de oorlog sloten met het Nederlandse volk toen de oude orde had afgedaan: we houden het koningshuis, maar het moet wel een beetje een burgerlijk koningshuis zijn.

Belangrijk dat de Koning heel af en toe een van ons is

Lees ook dit ingezonden opiniestuk van Jan Erik Visscher: Waarom koningshuis het land verbindt, maar steeds minder betovert

Het is daarom goed en verstandig dat de Oranjes eens per jaar koekhappen, zaklopen en even lekker gewoon onder de mensen zijn. Als Willem-Alexander, Koning bij de gratie Gods, staatshoofd van een van de rijkste en gelukkigste koninkrijkjes ter wereld, waar men met pleepotten gooit, gooit de Koning ook met een pleepot, want het is belangrijk dat hij heel af en toe een van ons is.

Goed, de laatste jaren raakt het zaklopen een beetje in de verdrukking, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door pogingen tot dansjes bij hippe dj’s of de prinsesjes die af en toe op zorgvuldige geregisseerde momentjes als Heel Normale Pubers in de media komen – met als mooiste voorbeeld het koninklijke k-woord  van Alexia tijdens de afgelopen skivakantie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

bol.com | Een titel maakt de mens niet (ebook) | 9789463480369 ...

Eind 2012, vlak voor hij Koning werd, sprak prins Willem-Alexander met Elsevier Weekblad. Het interview staat in Een titel maakt de mens niet, dat alle Oranje-interviews uit Elsevier Weekblad bevat. Het boek kost € 14,95. Bestel via shop.elsevierweekblad.nl of bel 085-8888151.

Dit jaar kon dit ritueeltje helaas niet doorgaan. Maar was het daarom een mislukte Koningsdag? Geenszins. De livestream vanuit het paleis toonde de Oranjes precies in de juiste samenstelling van huiselijk en koninklijk. Hoogtepunt was de virtuele borrel om vier uur, waar de hele familie inbelde. Niet alle camerahoeken waren even gelukkig, er was een neefje dat trots wilde dj’en, er werd wat onwennig gezwaaid en er werd net niet synchroon maar toch welgemeend een dronk uitgebracht, precies zoals alle gewone burgers van Nederland de afgelopen weken hebben moeten wennen aan borrels, feestjes en verjaardagen via Zoom, Houseparty of WhatsApp. Heel normale mensen, die Oranjes, en fijn dat het pact weer voor een jaar bezegeld is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.