Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Wat gaan de feministen na Hylas en de Nymfen nog meer verbieden?

07 februari 2018

Ideologieën die op een -isme eindigen, kunnen in een reactionaire beweging veranderen. Nu is het feminisme aan de beurt. Het was ooit een belangrijke emancipatoire beweging in de westerse wereld. Dankzij de feministen is de beschaving erop vooruit gegaan.

Het feminisme maakte een einde aan achterlijke vormen van denken en handelen over vrouwen. Maar nu dreigt het feminisme een onuitputtelijke bron te worden voor conformisme en het reactionair denken en handelen.

Het nieuwe reactionaire conformisme verzamelt diverse -ismen om de geschiedenis te herschrijven. We hebben het hier dus niet alleen over het feminisme. Ook het egalitarisme is in het geding. Alle boeken, schilderijen, naamboorden, standbeelden, films, muziek en artiesten moeten langs de meetlat van dit conformisme worden gelegd.

Vrouwen mogen van feministen geen verleidster zijn

Het laatste slachtoffer is ‘Hylas and the Nymphs’, een schilderij van John William Waterhouse. Dit schilderij is in 1896 gemaakt, tijdens de Victoriaanse periode. Er zijn vrouwen met blote borsten te zien, geen ongewoon fenomeen was in een kunstwerk.

Het schilderij is een vertelling over de Griekse held Hylas tijdens de Argonautentocht. De held wordt door een aantal mooie vrouwen verleid. O nee, de vrouwen mogen niet als verleidster worden neergezet. Ook mogen ze niet als erotische verschijning worden beschouwd of bekeken. De conformistische vrouw wil slechts gezien, bekeken en aanschouwd worden, als zij vooraf toestemming heeft gegeven. Zij verbiedt elke vrije interpretatie die van de door haarzelf vastgestelde catechismus afwijken.

Nadat het museum in Manchester Hylas and the Nymphs een week naar de kelder had verbannen, mag het schilderij weer in de bovenwereld hangen. De directeur wilde alleen maar een discussie. Maar waarover? Dit is gewoon een despotische zuivering van het denken en kunstwerken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.