Philip van Tijn

Kabinet met D66 en GroenLinks is gedoemd te mislukken

10 juni 2017

De winnaar van de Engelse verkiezingen, Labourleider Corbyn, heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan. Uiterlijk dan. Van een ongeschoren landloper werd hij een heer met das. Zou de catastrofe van de PvdA zich niet voltrokken hebben als voorzitter Spekman welgemeende adviezen had opgevolgd: weg met de t-shirts en het ongewassen haar?

We zullen het nooit weten. Maar wel lijkt het er op dat we met een PvdA met 20 zetels nu niet in die ellende zouden zitten. VVD + CDA + PvdA 72 zetels, geen motorblok maar een echt chassis van ook nog de drie oerpartijen, in totaal zo’n 200 jaar regeringsverantwoordelijkheid.

Elke andere partij zou zich daarbij hebben willen aansluiten, zonder kapsones, zonder ‘een principiële ondergrens’, zonder de arrogantie van een partijleider die zijn beginselen, ook wel kroonjuwelen genaamd, van een hogere orde vindt dan die van anderen.

Drie maanden geleuter

De realiteit daarentegen is een diepe schande. Terwijl overal op aarde explosies te horen zijn en uitslaande branden woeden, gebeurt er in één van de kernlanden van het Westen, mede-oprichter van de EU, binnenkort lid van de Veiligheidsraad, helemaal niets.

Op een paar dagen na drie maanden onzin, geleuter, geheime vergaderplaatsen, nietszeggende communiqués.  Een kleuterklas, een stel padvinders met als ‘verkenner’ een rond het Binnenhof van jongeling tot grijsaard ontwikkelde hopman met een twinkeling.  Allemaal gewichtigdoenerij, terwijl de wereld dagelijks verandert.

Weg met motorblok

Het wordt tijd om grondig de bakens te verzetten. Weg met het motorblok, dat zo chantabel blijkt, weg met D66 en zijn narcistische leider. Nadat gedurende een halve eeuw alle kroonjuwelen van deze partij zijn verkwanseld of in onbruik geraakt dan wel hebben bewezen weinig bij te dragen aan de democratie (het referendum), klampt deze partij zich krampachtig vast aan het levenseinde. Niet dat van zichzelf maar van mensen die hun leven voltooid achten.

Terwijl alle belangrijke levensvraagstukken in ons land worden opgelost door gedoogbeleid, moét en zál dit meest delicate onderwerp in wetgeving gegoten worden.

Binnen een halfjaar ruzie

Doorgaan op deze weg is zinloos. Een kabinet met D66 en GroenLinks (en ook met ChristenUnie trouwens) zal binnen een halfjaar in ruzie uit elkaar spatten. Niet over het voltooide leven, want daar komt nooit iets van, maar over het ‘migratievraagstuk’. Migranten zijn voor D66 en GL (en CU) een zegen, het manna uit de hemel, mensen die je aan je borst moet klemmen – maar andere partijen denken daar een slagje anders over. Het is hét probleem van onze tijd, met al zijn vertakkingen: naar armoede, religie, terrorisme, blank-christelijk schuldgevoel.

Meer opinie, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

VVD en CDA moeten zich losmaken van de beoogde partners en gewoon een tweepartijenkabinet vormen, samen 52 zetels. Zonder officiële gedoogconstructie: bij elk belangrijk onderwerp en wetsontwerp moeten er nog 24 zetels binnengehaald worden, nu eens van links, dan weer van rechts. Voor elke belangrijke issue moet dat moeiteloos kunnen. En Rutte heeft aangetoond dat spel perfect te beheersen.

En anders gewoon weer verkiezingen, het nieuwe gezelschapsspel. Tenslotte is de wereld in die drie maanden gezever zó veranderd, dat het electoraat weer aan het woord mag komen. Démocratie permanente.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.