Beste studies

Onduidelijkheid over grote verschillen in kosten tweede studie

29 augustus 2018Leestijd: 2 minuten

De kosten voor een tweede studie aan een universiteit of hogeschool verschillen per instelling. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Hoe groot zijn die verschillen precies? In Beste studies vergelijkt Elsevier Weekblad de kosten voor alle opleidingen.

Vergelijk alle bachelor- en masteropleidingen. Ga naar Beste studies 2017

Nederlandse studenten in het hoger onderwijs betalen voor de eerste studie die zij volgen, allemaal hetzelfde collegegeld – dit collegejaar 2.060 euro. De kostprijs van een opleiding is meestal hoger. Boven op de eigen bijdrage van de studenten legt de overheid daarom geld bij. Maar voor een tweede studie betaalt de student wel het hele bedrag, het zogeheten ‘instellingscollegegeld’. En ook studenten van buiten Europa betalen de volle mep.

Merkwaardig genoeg vragen hogescholen en universiteiten voor eenzelfde opleiding uiteenlopende tarieven. Dan gaat het om honderden euro’s tussen hogescholen tot soms duizenden euro’s tussen universiteiten. Zo betaalden studenten afgelopen collegejaar 32.000 euro voor een tweede bacheloropleiding geneeskunde aan Maastricht University tegen 15.200 euro voor diezelfde opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Beste studies

In het jaarlijkse onderzoek Beste studies naar de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs vergelijkt Elsevier Weekblad de tarieven van universiteiten en hogescholen per opleiding. De bedragen voor collegejaar 2017-2018 zijn te vinden in uitgebreide rapporten per opleiding (klik hier voor de resultaten van Beste studies 2017). Een update van de informatie verschijnt binnenkort in Beste studies 2018.

Waar komen de verschillen vandaan? Om dat te achterhalen, maakte de NOS een rondgang langs universiteiten. Slechts drie van de dertien benaderde universiteiten gaven openheid van zaken.

D66-Kamerlid Paul van Meenen diende eerder dit jaar een motie in om de verschillen aan te pakken. Volgens Van Meenen heeft het er de schijn van dat tweede studies en internationale studenten voor instellingen een verdienmodel zijn, meldt de NOS.

Dat vermoeden wordt versterkt door onderzoek dat Elsevier Weekblad eerder dit jaar uitvoerde naar de totale inkomsten van alle universiteiten uit de instellingscollegegelden die studenten van buiten de ‘Europese Economische Ruimte’ (EER) betalen. Universiteiten verdienden in 2016 samen 112.119.984 euro aan studenten van buiten Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.