Premium Lock Onderzoek EW en het Kadaster: er zit beweging in de markt

03 mei 2023Leestijd: 7 minuten
Woningen in de villawijk Wageningen-Hoog. Foto: Peter Hilz

Voor het eerst sinds EW en het Kadaster de huizenprijzen in kaart brengen, remt de markt af. Maar van een neerwaartse spiraal is nog lang geen sprake. Goed nieuws: starters veroveren eindelijk de markt.

Belangrijkste conclusies

  • Markt stabiliseert – Na een korte periode waarin de vierkantemeterprijzen daalden, lijkt de markt voorlopig te normaliseren.

  • Lokale verschillen – De markt in grote steden reageerde het heftigst op veranderingen. Prijzen variëren sterk tussen wijken.

  • Starters slaan toe – Kopers worden jonger, aandeel starters wordt groter. Opvallend veel alleenstaande starters in grote steden.

  • Klein meer gewild – Afnemende verkoop van grote huizen ten opzichte van kleine. Oude én nieuwe appartementen populairder.

‘Tussen 2017 en 2020 stegen de huizenprijzen elk jaar met 5 tot 10 procent,’ zegt onderzoeker Martin Tillema (41) van het Kadaster tijdens een bespreking van de jongste huizenmarktgegevens. ‘Maar in 2021 en een deel van vorig jaar was de prijsstijging echt extreem: meer dan 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.’

De lichte daling van de huizenprijzen sinds afgelopen najaar kan daarom voorlopig nog worden beschouwd als een gezonde correctie op de uitzonderlijke cijfers van de twee jaar ervoor. De afkoelperiode van de overspannen markt werd gestimuleerd door onder meer hogere hypotheeklasten, pandemie, oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen.

De markt herstelt

Makelaars met wie EW sprak, zien het aantal transacties weer wat toenemen en de markt herstellen. Hooguit staan huizen wat langer te koop en wordt er minder overboden. Blijkt dat ook uit de cijfers? Over het eerste kwartaal van dit jaar is in elk geval stabilisatie zichtbaar in de vierkantemeterprijzen. Die hebben EW en het Kadaster zoals elk jaar tot op wijk- en buurtniveau in kaart gebracht.

Het vraagt enige mentale inspanning om nuchter naar de cijfers te kijken, als je overal om je heen hoort dat de markt op een keerpunt staat. We zijn het niet gewend om afvlakkende of zelfs dalende lijnen te zien in grafieken van huizenprijzen. Vanaf editie één van deze peiling in 2016 was stijging de tendens.

Voor wie nu een huis wil verkopen dat in de afgelopen twee jaar is gekocht, zijn de ontwikkelingen mogelijk wat zuur. Het is balen als die aankoop was bedoeld om snel een klapper te maken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw