Beste studies 2020

Wageningen, Delft en Groningen hebben hoogste ‘studentdichtheid’

23 oktober 2020Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse hogescholen en universiteiten hebben samen de grootste studentenpopulatie van Nederland: in totaal 110.000 studenten. Maar bijna de helft van die studenten woont buiten de stad, zij pendelen elke dag vanuit andere gemeenten naar de Amsterdamse collegezalen of volgen er de online colleges. Naar verhouding tot het aantal inwoners wonen de meeste studenten in Wageningen, Delft en Groningen. EW’s Beste studies 2020 vergelijkt 35 studentensteden.

Een op de vijf inwoners van Wageningen is student. Zij studeren er onder meer aan de Aeres Hogeschool of Wageningen University & Research. In Delft en Groningen is de ‘studentdichtheid’ 17 procent. Amsterdam telt weliswaar veel studenten, maar van het totale aantal inwoners is slechts 7 procent student. Onderaan staat Emmen: 2 procent van de 107.000 inwoners studeert. Van de studenten in Emmen die aan hogeschool NHL Stenden studeren of aan een hogeschool of universiteit in de regio, woont 71 procent nog bij zijn ouders.

Beste studies 2020

 

Met Beste studies vergelijken EW en ResearchNed elk jaar de voltijds opleidingen aan hogescholen en universiteiten, onder meer op basis van de oordelen van studenten over hun opleiding, studierendement en het percentage studenten dat voortijdig afhaakt. Bij een keuze voor een hogeschool of universiteit gaat het in de eerste plaats om de opleidingen die je er kunt volgen en om de kwaliteit van die opleidingen.

Echte studentensteden

Voor de scholieren die volgend jaar in september willen starten aan een studie, kan het ook nuttig zijn om alvast een plaatje te krijgen van de verschillende studentensteden.

Wat zijn nu de ‘echte’ studentensteden, of wel: waar is de kans het grootst dat je er op straat of in het café andere studenten tegen het lijf loopt? Hoeveel uitgaansvoorzieningen zijn er in de steden? En hoe moeilijk is het om er een kamer te vinden? In het onderstaande dashboard is onder meer na te gaan dat het in Leeuwarden naar verhouding het makkelijkst is om een studentenkamer te vinden. De gemiddelde huur voor een studentenkamer is het hoogst in Den Haag.

© EW 2020
N.b. Alleen de 35 grootste studentensteden waarover voldoende gegevens bekend zijn, zijn meegenomen.
Bronnen: Studiekeuze123, DUO, LISA, CBS, Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, bewerking: EW’s Beste studies 2020

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.