Uitblinkers

De beste van 2019: winnaars uit de onderzoeken van EW

12 december 2019Leestijd: 3 minuten

Welke gemeenten bieden het meeste woongenot? Wat zijn de beste scholen, universiteiten en ziekenhuizen? De uitblinkers van 2019 in de onderzoeken van EW.

Beste gemeente

Foto: Peter Hilz

Gemeente Rozendaal. Beste buurt: Zwarte Berg in Laren

Rozendaal is de ideale woonplek. De kleine en keurige gemeente bij Arnhem biedt een optimale mix van rust, ruimte, natuur, aantrekkelijke huizen, bereikbaarheid, voorzieningen en een prettig sociaal klimaat. Dat geldt allemaal ook voor de beste buurt van Nederland: Zwarte Berg in Laren. > Naar het onderzoek

Beste scholen

Paulus Mavo in Haarlem. Foto: Olivier Middendorp

Joodse SG Maimonides, Paulus Mavo, Metameer

De joodse SG Maimonides in Amsterdam heeft de beste vwo-afdeling van Nederland. Vijftig scholen met vwo, havo en vmbo dragen trots het predicaat ‘superschool’ voor uitmuntende schoolresultaten. De Haarlemse Paulus Mavo en Metameer Jenaplan Boxmeer behoren zelfs met twee onderwijstypen tot de beste. > Naar het onderzoek

Beste stad en regio

Duin- en Bollenstreek is één van de beste regio’s om te wonen. Foto: Peter Hilz

Haarlem en omgeving

Jachtvelden van huizenzoekers bestrijken meestal meer dan één gemeente, dus is in Beste gemeenten gezocht naar de aantrekkelijkste regio. Dat is de omgeving rond Haarlem. De hoofdstad van Noord-Holland blijkt ook nog eens de prettigste stad om in te wonen, vooral in de buurt Zuiderhout. > Naar het onderzoek

Beste ziekenhuizen

Foto: iStock

Beatrixziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis

Van de 75 onderzochte ziekenhuizen behaalden het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond op alle onderdelen van Beste ziekenhuizen de hoogste score. Ziekenhuizen zijn vergeleken op basis van 556 indicatoren voor de kwaliteit van zorg en de patiëntgerichtheid. > Naar het onderzoek

Studie & Werk

Foto: iStock

Fiscaal recht, fiscale economie, informatiekunde en hbo-informatica

Welke diploma’s zijn het meest waard op de arbeidsmarkt? Ofwel: met welke studies vind je snel goedbetaald werk? Alumni van universitaire studies fiscaal recht, fiscale economie en informatiekunde hebben de beste kansen. Onder de hbo’ers zijn dat afgestudeerde informatici. > Naar het onderzoek

Wie verdient wat?

Illustratie: Aart-Jan Venema

Voorzitter raad van bestuur middelgrote organisatie

Een piloot van een Boeing 747 verdient gemiddeld 225.100 euro per jaar, een minister 159.600 euro. Boven aan de loonlijst staan de bestuursvoorzitters van middelgrote organisaties met een jaarsalaris van 502.300 euro. Dat is ruim 23 keer het salaris van caissières en vakkenvullers. > Naar het onderzoek

Mooiste dorp

Van links af: burgemeester Ard van der Tuuk, EW’s adjunct-hoofdredacteur René van Rijckevorsel en Niehovenaren Martin Clobus en Ruud Hendriks (foto: Kees van der Veen)

Niehove in de Groningse gemeente Westerkwartier

Een deskundig panel selecteerde het mooiste dorp per provincie. Onder meer esdorp Lhee in Drenthe en het Noord-Hollandse Twisk behoren tot de winnaars. Het ongeschonden dorpsgezicht van het idyllische wierdedorp Niehove (269 inwoners) in Groningen sprong het meest in het oog van alle dorpen. > Naar het onderzoek

Duurste wijken

Loosdrecht, de duurste plek om te wonen buiten Amsterdam, is populair vanwege zijn fraaie huizen aan het water en de centrale ligging. Foto: Mischa Keijser

Vondelbuurt (Amsterdam) en Loosdrecht (Wijdemeren)

De 57 wijken met de hoogste huizenprijzen van Nederland liggen in Amsterdam. Voor één vierkante meter in de Vondelbuurt wordt het exorbitante bedrag van 8.370 euro gevraagd. Buiten Amsterdam is Loosdrecht, in het Noord-Hollandse Wijdemeren, het duurst. Eén vierkante meter kost daar gemiddeld 5.462 euro. > Naar het onderzoek

Beste studies

De studie ‘metropolitan analysis, design and engineering’ is een samenwerking van Wageningen University en TU Delft. Foto: Suzanne van de Kerk

Wageningen University en Hanzehogeschool Groningen

Studenten van Wageningen University & Research waren van 2016 tot en met 2018 het meest tevreden over hun opleiding. Hanzehogeschool Groningen is de beste hogeschool. Beste studies biedt studiekiezers cruciale informatie over studenttevredenheid, studentenpopulatie, rendement en accreditaties. > Naar het onderzoek

Beste klinieken

Illustratie: Jelrik Atema

Dr. Brinkmann Kliniek, Bergman Clinics, Boerhaave Medisch Centrum

Vestigingen van de Dr. Brinkmann Kliniek in Assen en Nieuwegein behaalden de hoogste scores voor dermatologie, de vestiging in Naarden van Bergman Clinics voor knie- en heupprotheses. Het Boerhaave Medisch Centrum Amsterdam is topscorer met ooglidcorrecties. De kwaliteit van zorg in 213 klinieken is onderzocht op 231 punten. > Naar het onderzoek

Verantwoording

EW werkte samen met Bureau Louter, Berenschot, SEO Economisch Onderzoek, ResearchNed, het Kadaster en SiRM. Bekijk resultaten voor scholen, universiteiten, ziekenhuizen, klinieken, beroepen en gemeenten op elsevierweekblad.nl/onderzoek.