Studie & Werk

Studie & Werk: De arbeidsmarkt voor hbo’ers en academici

13 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Het onderzoek Studie & Werk brengt de positie van afgestudeerde hbo’ers en academici op de arbeidsmarkt in beeld. De analyse rust op drie pijlers: de tijd die het een starter kost om na het halen van het diploma een eerste volwaardige baan te vinden, de baanzekerheid ofwel kans op een vast contract, en het salaris in loondienst. Zelfstandigen blijven hier buiten beschouwing.

Het onderzoek is gericht op starters die vijftien maanden geleden afstudeerden, en op de hbo’ers en academici die tien jaar op de arbeidsmarkt actief zijn. Vergelijk zelf de salarissen en baankansen voor ruim 1.200 bachelor- en masteropleidingen. → Klik hier voor achtergronden en alle resultaten van Studie & Werk 2018

Lees verder en vergelijk de salarissen en baankansen voor ruim 1.200 bachelor- en masteropleidingen: toptijden voor hbo’ers en academici

Studie & Werk wordt sinds 1996 jaarlijks in opdracht van Elsevier Weekblad uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, een instituut gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam. Tot twee jaar geleden vormde een ­enquête onder afgestudeerden de basis. Sinds twee jaar kan SEO, onder strikte voorwaarden van privacy­bescherming, gebruikmaken van geanonimiseerde gegevens over opleiding, werk en inkomen op basis van het burger­servicenummer, afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van 1.140.223 afgestudeerden van hogescholen en universiteiten zijn ‘microdata’ geanalyseerd over de afstudeerjaren 2004-2005 tot en met 2016-2017. Het gaat dus, anders dan bij een enquête en een steekproef, om alle afgestudeerden.

De methodiek maakt het mogelijk om voor alle opleidingen de ‘waarde’ op de arbeidsmarkt vast te stellen. Voor de betrouwbaarheid is het onder meer belangrijk dat de berekening van het salaris berust op feitelijke gegevens van de Belastingdienst, en niet op een eigen opgave van respondenten. Daarnaast zijn gegevens gebruikt van het UWV en onderwijs­databank DUO.

Siemen van der Werff MSc. is voor SEO Economisch Onderzoek projectleider van het onderzoek Studie & Werk. Paul Bisschop MSc. en Jelle Zwetsloot MSc. zorgden voor de dataverwerking en analyses. De productie in Elsevier Weekblad is in handen van Ruud Deijkers en Arthur van Leeuwen. Elsevier Weekblad is verantwoordelijk voor de presentatie, zowel in het weekblad als online. Het volledige achtergrondrapport Studie & Werk 2018 is beschikbaar via ­studiewerk.info van SEO. De nieuwe editie van Studie & Werk verschijnt op 6 juni 2019.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.