Premium Lock Verlossers in de politiek bestaan niet

29 juli 2023Leestijd: 3 minuten
Omtzigt in een debat over de toeslagenaffaire. ANP ROBIN UTRECHT

De Haagse politiek krijgt nieuwe leiders. Sommigen zijn al, vooralsnog informeel, op het schild gehesen. Op een andere potentiële leider wordt nog gewacht: richt Pieter Omtzigt een eigen partij op of niet? Zijn fans hebben torenhoge verwachtingen, maar verlossers bestaan niet in de politiek, schrijft Carla Joosten.

Aan zijn fans zal het niet liggen: Pieter Omtzigt gaat het land redden. Op sociale media belijden ze hun geloof. Integriteit, wijsheid, zuiverheid, oprechtheid, karakter, een man van zijn woord die opkomt voor de burgers. Eigenschappen die de populaire voormalig CDAer uit Twente stuk voor stuk worden toegedicht.

Vuile handen maken, bijna onvermijdelijk in coalitieland Nederland en trouwens ook elders, zal hem niet gebeuren. De teleurstelling zal groot zijn als straks blijkt dat ook Omtzigt een gewoon mens is en geen verlosser.

De ideale politicus moet, afgaand op wat ontevreden burgers in onderzoeken zeggen, beschikken over moreel leiderschap. Liefst moet de politicus een moderne heilige zijn. Vroom en vooral ook onfeilbaar.

Het kritiseren begint zodra iemand zijn vinger opsteekt

Zie hoe het kritiseren begint zodra iemand zijn vinger opsteekt om politiek leiderschap te ambiëren. Alle ongerechtigheden uit het verleden passeren de revue. Althans bij degenen die de leider in spe niet zien zitten. Zo moesten Frans Timmermans, die voor het leiderschap van PvdA/GroenLinks gaat en beoogd VVD-leider Dilan Yeşilgöz het al ontgelden.

De een wegens een fout in zijn speech over MH17 bij de Verenigde Naties en de ander omdat ze zelf als vluchtelingenkind met haar moeder en zusje haar vader naar Nederland nareisde en zelf nu het nareizen wil beperken.

Fans geloven dat met Omtzigt het vertrouwen in de politiek terugkeert

Dat alles overkomt Pieter Omtzigt amper. Hij is de grote held, die – met Renske Leijten (SP) – de toeslagenaffaire aan de kaak stelde, die een nieuw sociaal contract met de burger wil om zo het vertrouwen in de politiek te herstellen, die zich in de Kamer profileerde en alom wordt gezien als het beste Tweede Kamerlid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw