Premium Lock Waarom Extinction Rebellion achter aaibare facade echt heel radicale club is

07 juni 2023Leestijd: 3 minuten
POLITIEAGENT ARRESTEERT XR-ACTIVIST OP DE A12. FOTO: NICO GARSTMAN/ANP

BN’ers en media hebben onmiskenbaar een zwak voor de radicaal-linkse klimaatbeweging Extinction Rebellion. Iets meer kritiek zou wel mogen, schrijft Gertjan van Schoonhoven. De beweging mag dan ‘vreedzaam’ zijn, de idealen zijn neo-stalinistisch volgens critici.

Bij ondergangsprofetieën dacht je tot voor kort eerder aan duistere religieuze sektes dan aan protestbewegingen. Dat beeld moet worden bijgesteld door de gestage opmars van de radicaal-linkse klimaatbeweging Extinction Rebellion. Het apocalyptische gedachtegoed van de beweging blijkt veel mensen te mobiliseren. Ook in Nederland. Vijf jaar na de oprichting in het Verenigd Koninkrijk krijgt ‘XR’ ook in dit land de trekken van een burgerbeweging die relatief weinig kritiek krijgt.

Hoe groot de beweging precies is, is nog best moeilijk te zeggen. De aantallen demonstranten en sympathisanten groeien in elk geval bij elke blokkade. Type­render nog is de steun die XR krijgt uit de nationale intelligentsia, om dat mooie Russische woord eens te gebruiken. Een stoet mediagenieke BN’ers heeft zich aan de beweging gecommitteerd en maakt haar dus invloedrijk. Ook instituties die graag kritische distantie claimen – media, kunstwereld, wetenschap – hebben onmiskenbaar een zwak voor Extinction Rebellion. Net als drie jaar terug voor de Black Lives Matter-beweging.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw