Premium Lock Winst BBB en verlies FVD tonen dat democratische rechtsstaat werkt

17 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Partijleider Caroline van der Plas op de uitslagenavond van de BBB. Foto: ANP

De kern van de democratische rechtsstaat is de correctiemogelijkheid van kiezers, schrijft Afshin Ellian, die dit keer vooral gevolgen had voor BBB en FVD. ‘Kiezers zijn ontevreden over de zittende macht, maar niet bereid hun lot in handen van Poetin-aanhangers te leggen.’

Stemmen is een voorrecht. Nadat we gestemd hadden, kochten we gebak. Ja, voor onze familie zijn verkiezingen een groot feest. Voor de gemiddelde Europeaan is de verkiezingsdag een normale dag. Het stemmen gebeurt vanzelf. Het staat ook vast wanneer het zover is. Maar in de meeste landen is dat niet normaal. Op de verkiezingsdag toont onze waardigheid zich in haar volle glorie: wij burgers, eenvoudige mensen, bepalen zelf hoe we willen worden bestuurd.

In Amsterdam had ik een ontmoeting met de Iraanse vrouwenactiviste Masih Alinejad. Eerder op de dag bezocht zij onze premier. Dit is de eerste keer in 43 jaar dat twee Europese politiek leiders, eerst Macron en nu Rutte, een prominente oppositieleider van Iran spraken. Niet stiekem, maar voor de camera, voor het oog van het Iraanse regime. Masih vertelde mij dat zij tot de generatie behoort die zich aansluit bij mensen zoals ik, die zich al decennia verzetten tegen de islamitische republiek, het regime van ayatollahs.

Lees ook het omslagverhaal van deze week: Hoe BBB zo succesvol kon worden

Op de verkiezingsdag toont onze waardigheid zich in volle glorie, omdat wij de uitkomst zonder mitsen en maren aanvaarden. Wees nogmaals dankbaar en tevreden dat je in een democratische rechtsstaat woont. En de gebreken van onze politici? Die kunnen we bijstellen, omdat wij zelf bepalen wie ons gaat besturen. De Provinciale Statenverkiezingen waren een aardverschuiving én een krachtig signaal aan het politieke establishment.

Kiezer corrigeerde Forum-fout van 2019

Alle zorgen over Thierry Baudets Forum voor Democratie zijn weggenomen. De kiezer corrigeerde de fout van vier jaar geleden. Precies dat is de essentie van een democratische rechtsstaat: de correctiemogelijkheid na een periode van reflectie op de feiten en politieke handelingen.

Baudets verkiezingstoespraak was verbijsterend. Een normale democratische politicus zou na zo’n uitslag, waarbij zijn partij bijna van de kaart is geveegd, opstappen of de kiezers beterschap beloven. Hij heeft het vertrouwen van de kiezers geschonden. Baudet had sorry moeten zeggen tegen al die teleurgestelde kiezers die hem de rug toekeerden. Maar alsof hij had gewonnen, noemde hij de Forum-campagne geweldig: hij ontmoette duizenden mensen, en bezocht voor hem onbekende plaatsen. Op safari in Nederland, dat is wat campagne voeren betekent voor Baudet, die tevens zei dat hij miljoenen mensen heeft bereikt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw