Nijpels in de fout over afstamming Willem-Alexander

01 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Ed Nijpels. Foto: Martijn Beekman/ANP

In zijn boeiende memoires maakt Klimaatpaus en voormalig VVD-leider Ed Nijpels een veelgemaakte fout over de afstamming van het huidige koningshuis, schrijft Arendo Joustra.

Ed Nijpels, door dit weekblad zowel ‘klimaatgoeroe’ als ‘klimaattsaar’ genoemd, heeft onlangs zijn memoires gepubliceerd. Nooit wachten op later is soepel geschreven, rijk aan anekdotes en met een lengte van net 200 pagina’s lekker beknopt.

Je zou kunnen zeggen dat het wellicht een beetje vroeg is voor zijn memoires. De voormalige VVD-leider is 72 jaar jong. Maar in Nederland mag je blij zijn met iedere politicus die zijn herinneringen publiceert. En je kunt ook te lang wachten, zoals oud-premier Ruud Lubbers (CDA), die zich vrijwel niets meer herinnerde.

Nijpels’ verklaring voor negeren kernenergie is flauw

Nijpels maakt goed duidelijk waarom klimaat en milieu echte VVD-onderwerpen zouden moeten zijn. Maar zijn verklaring waarom kernenergie niet in het Klimaatakkoord staat – het kabinet had hem dit als voorzitter niet gevraagd – is flauw. Elders laat Nijpels steeds zien hoe hij juist met trucjes opdrachten naar zijn hand weet te zetten.

Opvallend is dat Nijpels, die zich erop laat voorstaan tot een select groepje politici te behoren die een grand slam behaalden – hij was zowel Kamerlid, minister, burgemeester als commissaris – in zijn boek een veelgemaakte fout begaat. Hij beweert dat koning Willem-Alexander niet afstamt van Willem van Oranje, maar van de Friese Nassaus. En dat de koninklijke familie ‘deze historische feiten liever niet actief uitdraagt’. Een zware beschuldiging van een grand slam-bestuurder.

Nijpels had beter moeten weten. Willem Frederik van Nassau (1613-1664) was getrouwd met Albertine Agnes (1634-1696), een kleindochter van de Vader des vaderlands. Kortom, er loopt een rechtstreekse lijn van Willem van Oranje naar de huidige koninklijke familie. Tenzij Nijpels meent dat zijn kinderen alleen van hem afstammen en niet van hun moeder.