Als het om geld gaat, kunnen studenten opeens wél rekenen

24 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Rekenmachine. Foto: Pexels

Onder studenten werd een slimme truc gedeeld die hen honderden euro’s kan opleveren. Een nieuw voorbeeld van hoe uitgekookte studenten – volstrekt legitiem – overal euro’s vandaan weten te schrapen. Opgeteld met alle beurzen, uitzonderingsregels, toeslagen en kortingen, hoef je geen medelijden met ze te hebben.

Een student van de TU Delft legde afgelopen november aan studentenwebsite Delta uit hoe hij dacht minder rente te hoeven betalen over zijn studieschuld. Zijn rekensommetje was als volgt.

Door alle leningen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in januari stop te zetten, zou over de schuld die hij daarvoor had opgebouwd vijf jaar lang een laag rentetarief van 0,46 procent gelden. In februari zou de student gewoon weer een nieuwe lening aanvragen. Voor die nieuwe lening zou waarschijnlijk een hoger rentetarief gelden, maar door het opsplitsen van de lening was hij voor het eerste leningsdeel wel goedkoper uit.

Nadat de list viraal ging op sociale media, plaatste DUO zelf ook maar een bericht op de eigen website: ‘DUO kan u niet adviseren of u dit moet doen. Wel leggen we u graag uit wat de “rentetruc” is. En wat de gevolgen zijn.’

Logisch gevolg: in januari stopten 45 duizend studenten hun lening, blijkt uit DUO-cijfers die de Volkskrant publiceerde. Van die groep vroegen 26 duizend studenten in februari een nieuwe lening aan.

Calculerende burger

Door alle protestmarsen voor meer geld kan een beeld ontstaan van studenten als armlastige slachtoffers van ‘het systeem’. In werkelijkheid is de student een typische Homo economicus, een calculerende burger die bij voorkeur naar zich toe rekent. Zoals ook weer blijkt uit de rentetruc.

Jongeren nemen soms rigoureuze stappen om aan ‘gratis geld’ te komen. Het aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs nam dit jaar af. Veel aspirant-studenten stellen de studie namelijk een jaartje uit, omdat zij vanaf september recht hebben op een basisbeurs. Een gevalletje kortetermijndenken, want het bedrag dat een jaar beurs oplevert, weegt niet op tegen het inkomen dat zij mislopen door een jaar later toe te treden tot de arbeidsmarkt. Het zorgt bovendien voor extra volle collegezalen als zij komend jaar alsnog beginnen met hun studie, tegelijk met de reguliere instromers.

Armlastige pechvogels

Voor maximaal effect presenteren de studenten zich graag als armlastige pechvogels. Maar toen zij riepen om herinvoering van de basisbeurs, repten zij niet over het deel van hun studiekosten dat uit belastinggeld wordt betaald: 8.800 euro per jaar per student. Ze hadden het niet over zorgtoeslag, huurtoeslag en heffingsvoordeel voor bijbanen. Buiten beschouwing bleven ook het gratis openbaar vervoer, de voordelige aflossingsvoorwaarden voor studieschulden en alle kortingen op zorgverzekeringen, kapper, daghap en sportvoorzieningen. Net als de eigen verantwoordelijkheid, 0m maar wat te noemen.

Het kan de studenten niet kwalijk worden genomen dat ze gebruikmaken van financiële voordelen. Wel is het verstandig om erop beducht te zijn dat zij nooit genoeg hebben. Vanaf september keert de basisbeurs terug. Grote kans dat die de honger van studenten niet stilt. Ze zullen iets nieuws bedenken om met spandoeken de straat op te gaan.