Premium Lock Roelof Bouwman: D66 is een extremistische partij geworden

30 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Sigrid Kaag tijdens het 116de D66 partijcongres in de Rotterdamse Doelen. Foto: ANP JEROEN JUMELET

Ooit was D66 ‘het redelijk alternatief’ en een bruggenbouwer tussen links en rechts. Nu zijn de democraten gespecialiseerd in polariseren en het uitventen van extreme standpunten, schrijft Roelof Bouwman. Intussen haken de kiezers af.

Van alle politieke partijen in ons land heeft D66 de meeste bijna-doodervaringen op zijn naam staan.

De eerste keer was halverwege de jaren zeventig, toen de partij zichzelf onzichtbaar had gemaakt als coalitiepartner van PvdA-premier Joop den Uyl. Het ledental was geduikeld tot 350, het partijbureau was al ontruimd en de peilingen voorspelden nog slechts één Kamerzetel. Een voorstel op een speciaal bijeengeroepen partijcongres om D66 maar op te heffen, haalde in 1974 net niet de vereiste tweederde meerderheid.

Midden jaren tachtig was de aanvankelijk succesvolle partijleider Jan Terlouw opgevolgd door de weinig charismatische Maarten Engwirda en lag D66 wederom op apegapen. Fouding father Hans van Mierlo, die in 1985 een plotselinge comeback maakte, slaagde er evenwel in de partij te reanimeren.

D66 boekte in 2006 slechtste verkiezingsuitslag ooit

Lees de column van Roelof Bouwman van vorige week terug

75 jaar VVD: al bij de oprichting ging iets heel erg mis

In 2006 ging het opnieuw bijna mis. De democraten lieten het tweede kabinet-Balkenende vallen, raakten verscheurd door een machtsstrijd tussen Lousewies van der Laan en Alexander Pechtold en boekten hun slechtste verkiezingsscore ooit: nog maar drie Kamerzetels.

In de opiniepeilingen gaat D66 nu wederom snel bergafwaarts. Sinds 2021 is de helft van de aanhang afgehaakt. Partijleider en vicepremier Sigrid Kaag lijkt de belangrijkste oorzaak.

Van alle ministers heeft Kaag de laagste vertrouwensscore

Van alle ministers heeft ze de laagste vertrouwensscore: 3,3 op een 10-puntsschaal. Dat is zelfs lager dan CDA-woonminister Hugo de Jonge (3,7) en VVD-premier Mark Rutte (3,6). Steeds vaker wordt haar kille hooghartigheid en vertoon van morele superioriteit verweten. Ook lijkt Kaag niet werkelijk geïnteresseerd in haar beleidsterrein. Liever dan over ’s lands financiën, de hyperinflatie of de koopkrachtcrisis laat ze op Twitter haar licht schijnen over de ramadan, slavernijexcuses en de zeespiegel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw