Premium Lock Roelof Bouwman: Eigenlijk is Thierry Baudet een Kabouter

12 december 2022Leestijd: 3 minuten
Partijcongres Forum voor Democratie. Foto: ANP

Forum voor Democratie doet mee aan het parlementaire spel, maar bouwt met Forumland ook een alternatieve maatschappij op. Roel van Duijn en zijn Kabouterpartij deden het vijftig jaar geleden net zo, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Bij belangrijke politici denken we vanzelf aan premiers, ministers, Tweede Kamerleden en senatoren. Toch heeft Nederland ook belangrijke politici voortgebracht die nooit beroepshalve op het Binnenhof hebben vertoefd.

Roel van Duijn – op 20 januari hoopt hij 80 jaar te worden – is er daar één van. Tussen 1969 en 2002 zat hij, met enkele onderbrekingen, in de gemeenteraad van Amsterdam, waar hij midden jaren zeventig ook korte tijd wethouder was. Tussen 1999 en 2003 was hij lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Van een carrière in de landelijke politiek is het nooit gekomen.

Van Duijn was niet van de straat

Aan Van Duijns loopbaan zijn de namen verbonden van een hele reeks partijen en partijtjes. Hij begon bij de Provobeweging en was daarna actief voor de Kabouterpartij, de Politieke Partij Radikalen (PPR), het Groen Progressief Akkoord, Groen Amsterdam, De Groenen, Amsterdam Anders/De Groenen en ten slotte GroenLinks.

Aan zijn geaffecteerde stemgeluid kon je altijd heel goed horen dat Van Duijn niet van de straat was. En inderdaad: hij werd geboren in het Haagse Bezuidenhout, als zoon van een in theosofie geïnteresseerde accountant, en bezocht de Eerste Nederlandse Montessorischool aan de Laan van Poot.

Dat Van Duijn inhoudelijk iets in zijn mars had, werd duidelijk toen hij de (enige) Amsterdamse gemeenteraadszetel van Provo ging gebruiken ter promotie van zijn ‘twee handen-theorie’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw