Gerlof Leistra

Marokkaanse voetbalrellen illustreren groeiende kloof in grote steden

12 december 2022Leestijd: 2 minuten

Dat de feestvreugde afgelopen zaterdagavond na afloop van de door Marokko gewonnen WK-wedstrijd tegen Portugal in de grote steden ontaardde in rellen, was geen verrassing. Voor de halve finale van aanstaande woensdag tegen Frankrijk zijn extra veiligheidsmaatregelen geboden. Maar er is meer nodig om de diepere oorzaken van de agressie aan te pakken, denkt Gerlof Leistra.

Natuurlijk was de blijdschap van Marokkaanse fans afgelopen zaterdagavond begrijpelijk: voor het eerst bereikte een Afrikaans land de halve finale op een WK voetbal. Juichen, luid toeteren en met vlaggen zwaaien verhogen de feestvreugde. Maar zodra relschoppers het podium overnemen, wordt het een ander verhaal. Zij zorgen voor een intimiderende sfeer op straat, waardoor de normale feestvierder afhaakt.

Trekken van getto’s

Het fenomeen voetbalhooligans kennen we al vele decennia, maar hier is meer aan de hand. Deze rellen staan voor de kloof tussen een deel van de Marokkanen – vaak in Nederland geboren – en de Nederlandse samenleving. De rellen spelen zich af in wijken die door de eenzijdige samenstelling van de bewoners gaan lijken op getto’s.

Buurtvaders en jongerenwerkers deden hun best om samen met de politie rellen te voorkomen. Maar de harde kern van de relschoppers gebruikt elke aanleiding om uiting te geven aan de diepe onvrede met en vaak zelfs regelrechte afkeer van de samenleving, die bij veel meer bewoners leeft.

Samenscholingsverbod

Agenten werden bestookt met stenen en vuurwerkbommen. Terecht vraagt de politie voor aanstaande woensdag om extra maatregelen, zoals een samenscholingsverbod. Natuurlijk moeten feestvierders de straat op kunnen, maar met zo’n verbod kan de politie bij rellen ingrijpen.

Naast een harde aanpak van relschoppers is het belangrijk te kijken naar de diepere oorzaken van de rellen. Verdere gettovorming moet worden voorkomen. Daarvoor is echter meer nodig dan ‘incidentenpolitiek’. Onder meer in het onderwijs en op de arbeidsmarkt moet iedereen gelijke kansen krijgen. Zolang die kloof niet is gedicht, worden de spanningen alleen maar groter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.