Geerten Waling Premium Corner

Lichtpuntjes in het donker

15 december 2022Leestijd: 4 minuten

Het jaar 2022 was niet in alle opzichten een jaar om heel vrolijk van te worden. Maar toch zijn er in deze donkere dagen enkele lichtpuntjes, schrijft Geerten Waling.

Lees meer over de ‘revanche van de regio’: 2022: jaar waarin ‘gewone Nederlander’ het niet meer pikt

Traditiegetrouw blikt EW elk jaar in zijn nieuwjaarsnummer vooruit. Begin 2022 schreef ik dat dit het jaar zou worden van de ‘revanche van de regio’. Op veel fronten, zo was een jaar geleden ook al duidelijk, pikt ‘de provincie’ de hooghartige en bevoogdende houding van de randstedelijke elite niet meer. Nu is in twaalf maanden niet opeens alles heel anders, maar toch zijn er in de donkerste dagen van een donker jaar wat lichtpuntjes te ontwaren.

De Nederlandse democratie beschikt over een zelfcorrigerend vermogen

Naar mijn voorspelling brachten de lokale verkiezingen afgelopen maart een monsterzege voor de lokale partijen (36,2 procent, in 2018 was dat nog 28,6). De landelijke partijen raken steeds verder vervreemd van de lokale politiek. Ook de provinciale verkiezingen van aanstaande maart zullen uitlopen op een overwinning van partijen als JA21 en BBB, die wél luisteren naar de zorgen in de regio.

En dat is een lichtpuntje. Niet omdat die nieuwe partijen beter besturen dan de regerende partijen (eerder slechter, vermoed ik), maar wel omdat hieruit blijkt dat de Nederlandse democratie over een onmisbaar zelfcorrigerend vermogen beschikt. Als de bestuurders niet willen luisteren, dan zullen ze vroeg of laat wel moeten voelen. Buigen of barsten is hun enige keus.

Het boerenprotest is bepaald niet fraai, maar heeft wel duidelijk gemaakt dat achter elke boerderij een grote sociale en economische gemeenschap schuilgaat die zich niet zomaar laat ‘cancellen’ door een zwabberende en stuntelende overheid. Dat er iets moet gebeuren aan de stikstofuitstoot is onvermijdelijk, maar inmiddels richt het kabinet zich op een veel kleinere groep van ‘piekbelasters’, waarbij ook de industrie wordt betrokken.

VVD en CDA lijken nu echt iets te doen aan de migratiestromen

Het zelfcorrigerend vermogen van de democratie toonde zich dit jaar ook in een ander opzicht. Eindelijk, na jaren toe- en wegkijken, lijken VVD en CDA van plan om echt iets te doen aan de onbeheerste migratiestromen waar de woningmarkt, sociale zekerheid, de zorg en de samenleving in den brede onder zuchten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.