Premium Lock De Tweede Kamer in 2022: een jaar vol ophef, ‘maar 98 procent gaat goed’

23 december 2022Leestijd: 3 minuten
De Tweede Kamer. Foto: ANP ROBIN UTRECHT

Een recordaantal moties, een nutteloos mondkapjesdebat, maar ook een historisch pensioendebat. Het parlement ging met reces. Tijd om de balans op te maken. Misschien leek het erger dan het was, schrijft Carla Joosten.

Het werd weer half één in de nacht voordat de Tweede Kamer op kerstreces ging. Een avond waarin nog snel de laatste losse eindjes van wetgeving werden behandeld – zoals de jarenlang voorbereide Pensioenwet – en werd gestemd over  tientallen moties.

Lees meer over de geschiedenis van moties en andere Haagse zaken in het Groot Politiek Lijstenboek: Negenmannen, Oranjes & matpartijen.

 

Bestel het Groot Politiek Lijstenboek in onze webshop

De Tweede Kamer sluit het jaar af met het recordaantal ingediende moties van rond de 5.000, waarvan gemiddeld meer dan de helft werd verworpen. Waarschuwingen uit het verleden om het rustiger aan te doen, hielpen dus niet.  Net zo min als de gemaakte afspraak door de huidige Tweede Kamer om effectiever om te gaan met de eigen instrumenten om de regering te controleren.

Een dag werd besteed aan de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden

Illustratief voor de werkwijze van het parlement was 21 december, toen de hele dag en een deel van de avond werden besteed aan de zogenoemde mondkapjesdeal waarmee 100 miljoen euro was gemoeid. Een hoop geld, maar in het licht van de vele miljarden die het Rijk in coronatijd uitgaf, een luttel bedrag. Toch maakte de oppositie er stampei over alsof het land in brand stond.

De tijd die werd besteed aan de deal is net als de recordhoeveelheid moties volstrekt over the top. De deal gaat over de aankoop van mondkapjes in het eerste coronajaar van mediafiguur Sywert van Lienden. Het was de tijd dat heel het land smachtte naar mondkapjes.

Tal van ondernemende landgenoten deden hun best om de overheid te helpen aan partijen beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes. Zo ook de goedgebekte en actief twitterende Van Lienden, die De Jonge onder druk zette. Later bleek dat Van Lienden had gelogen dat hij ‘om niet’ handelde. Hij en twee vrienden waren intussen miljonair geworden en toenmalig zorgminister Hugo de Jonge (CDA) bleek zich te hebben bemoeid met het binnenhalen van de deal met Van Lienden en de zijnen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw