Premium Lock Rechts gaat Rutte op 15 maart verpletteren, dat kan bijna niet anders

15 november 2022Leestijd: 3 minuten
Caroline van der Plas (BBB), Geert Wilders (PVV), Mark Rutte (VVD) Joost Eerdmans (JA21). Foto: ANP

Over vier maanden zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Nooit eerder waren de omstandigheden voor de rechtse partijen gunstiger, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Omdat de farao de Israëlieten niet toestond om Egypte te verlaten, zo lezen we in het Bijbelboek Exodus, werd zijn land getroffen door een reeks rampen. Als ‘de tien plagen van Egypte’ zijn ze de geschiedenis ingegaan. Steekvliegen, veepest, zweren, hagel, sprinkhanen – niets bleef de Egyptenaren bespaard.

Beleven we in 2022 ook in Nederland iets dergelijks? Die gedachte zou zomaar kunnen postvatten.

Rechts wacht af terwijl de politieke rampen zich opstapelen

De maandelijkse inflatiecijfers bereikten dit jaar recordhoogten van ruim boven de 10 procent. Geld verliest in een nooit eerder vertoond tempo zijn waarde. Een ‘normaal’ inflatiecijfer van rond de 2 procent is voorlopig niet aan de orde: in 2023 verwacht het IMF voor Nederland 8 procent geldontwaarding.

Elektriciteit en gas lijken structureel van prijsniveau te zijn veranderd. Maar het prijsplafond dat volgend jaar geldt, is echt tijdelijk, benadrukte minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën onlangs.

Er is een reusachtig woningtekort, maar veel zekerheid voor de bouwers is weg. Bouwmaterialen en energie worden steeds duurder en de Raad van State veegde begin deze maand de vrijstelling op stikstofregels van tafel.

De hypotheekrente is de afgelopen maanden in sneltreinvaart verviervoudigd. De meeste experts houden rekening met een verdere stijging. Starters kunnen zodoende minder lenen en huizenbezitters met een hypotheek waarvan de rentevaste periode afloopt, zullen in veel gevallen te maken krijgen met fors hogere woonlasten.

Intussen groeit de Nederlandse bevolking explosief, grotendeels door immigratie. Alleen al in de eerste negen maanden van 2022 kwamen er 191.000 inwoners bij. Slechts met dwangmaatregelen slaagt de regering er nog in voldoende asielopvang te realiseren. Minder druk op de woningmarkt is onder deze omstandigheden een hachelijke zaak en onze verzorgingsstaat zal bij ongewijzigd immigratiebeleid binnen afzienbare tijd kapseizen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.