Gerry van der List Premium Corner

Het geven van juridische privileges aan Joden is onverstandig

08 november 2022Leestijd: 3 minuten

Het kabinet wil het bagatelliseren van de Holocaust verbieden. Dit komt neer op bedenkelijke censuur. Sowieso is beperking van de vrijheid van meningsuiting altijd een zwaktebod, schrijft Gerry van der List.

Hoewel er in Nederland geen gebrek lijkt te bestaan aan politicologen en parlementair journalisten, ontbreekt doorgaans een volledig, genuanceerd zicht op de prestaties van politici. De neiging bestaat af te gaan op hun publieke optredens. Over hoe bijvoorbeeld een minister een departement leidt of functioneert in de ministerraad, hoor of lees je zelden wat.

AribLees meer over het vertrek van de oud-Kamervoorzitter: Arib verdwijnt als dief in de nacht uit de Kamer

Dat een aanzienlijk verschil kan bestaan tussen het optreden voor en achter de schermen, blijkt weer eens in het nieuws over Khadija Arib. Het woedend opgestapte PvdA-Kamerlid formuleerde haar gedachten niet altijd even vlot, maar kreeg veel lof toegezwaaid voor de wijze waarop ze de Tweede Kamer leidde. Met als belangrijk wapen haar gevoel voor humor, waarmee ze verhitte gemoederen tot bedaren wist te brengen.

Maar als manager buiten het zicht van de camera’s opereerde Arib anders. Hoe dat eraan toeging, weet de buitenwacht (nog) niet precies. Duidelijk is wel dat de naaste medewerkers van de Kamervoorzitter geregeld haar minder charmante kant zagen.

Dilan Yeşilgöz toont zich bezorgd over antisemitisme

Van Dilan Yeşilgöz is bij het grote publiek ook onbekend hoe zij haar gebrek aan juridische scholing en bestuurlijke ervaring in de omgang met de ambtenaren van het departement van Justitie en Veiligheid weet te compenseren. Dus wordt de VVD-minister beoordeeld op haar verschijning in het parlement en de media. En daarbij slaat zij vooralsnog een goed figuur. Zelfs in een tv-programma als Vandaag Inside weet zij, met haar uitstekende politieke antenne, slim langs allerlei obstakels te slalommen.

HJ Schoo-lezing YesilgözLees meer over de HJ Schoo-lezing van de minister: Yeşilgöz haalt uit naar Baudet, woke en verspreiders complottheorieën

Ook intellectueel manifesteert Yeşilgöz zich inmiddels. In het bijzonder met de HJ Schoo-lezing. De voordracht zat zo goed in elkaar dat journalisten die haar weleens hadden mogen interviewen, moeite hadden te geloven dat de spreker deze, zoals zijzelf zei, geheel zelfstandig had geschreven. Yeşilgöz leek zich steeds meer te ontpoppen als toekomstige VVD-leider. Hoewel de aanstaande terugkeer van Edith Schippers in de Haagse arena de kansen heeft doen slinken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.