Gerry van der List Premium Corner

Felle strijd tegen Forum voor Democratie ondermijnt de democratie

02 november 2022Leestijd: 3 minuten

Het radicalisme van Thierry Baudet en co leidt tot paniekreacties. Zelfs wordt al aangedrongen op een verbod van FVD. Maar zo’n ondemocratische maatregel maakt de rechtsstaat eerder zwakker dan sterker, schrijft Gerry van der List.

Het is een treurig schouwspel. Ooit maakte Thierry Baudet indruk als welbespraakte, erudiete intellectueel die boeiende boeken publiceerde en als veelbelovende politicus bij uitstek in staat leek in Nederland eindelijk eens een waardevolle conservatieve beweging van de grond te tillen. Maar hij raakte ernstig in de war.

FVDLees ook deze column van Geerten Waling: FVD nu zelf ongedierte dat knaagt aan de democratie

Baudet dweept nu met dictators, ziet overal enge reptielen opduiken en grossiert in complottheorieën, beledigingen en provocaties. Zijn Forum voor Democratie (FVD) toont zich vooral bedreven in het stoken en het veroorzaken van relletjes. En de achterban heeft de onaangename neiging vertegenwoordigers van het ‘partijkartel’ en de ‘MSM’ (mainstream media) te overladen met beschimpingen en zelfs bedreigingen.

Ophef over liquideren toont selectieve verontwaardiging

Dit veroorzaakt uiteraard ongemak en ongerustheid. En helaas ook paniekreacties. De gevestigde machten voelen de noodzaak om FVD fel te bestrijden en grijpen daarbij af en toe naar wapens die democratie en rechtsstaat eerder schade toebrengen dan sterker maken.

De voorbeelden zijn inmiddels legio. Zo krijgt Baudet een spreekverbod in de Tweede Kamer opgelegd omdat hij neveninkomsten niet zou hebben opgegeven en ziet hij het voltallige kabinet weglopen als hij een vrij onschuldige opmerking maakt over de universitaire achtergrond van een minister. De voorzitter van de Tweede Kamer en zeker ook de Eerste Kamer zien zich bovendien gedwongen FVD-leden om het minste of geringste af te kappen.

LiquiderenRené van Rijckevorsel schreef in zijn wekelijkse taalrubriek over de betekenis van het woord liquideren: uit de weg ruimen op z’n Sovjets

Een recent relletje toont de selectieve verontwaardiging. Een bekende journalist roept op tv op Baudet te liquideren en een minder bekende journalist meent vervolgens een FVD-Kamerlid met een aperte leugen over de betekenis van het angstaanjagende woord ‘liquideren’ in het nauw te moeten brengen. Als deze Gideon van Meijeren vervolgens verhaal gaat halen, klagen journalisten en politici, inclusief de premier, steen en been over het zakken door een morele ondergrens. Niet van de journalistiek, maar van Forum voor Democratie.

Diversiteit blijkt slechts in beperkte mate gewenst

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.