Zihni Özdil Premium Corner

Door David Icke te weigeren, maak je hem alleen maar groter

05 november 2022Leestijd: 4 minuten

Complotdenker David Icke heeft walgelijke ideeën, schrijft Zihni Özdil. Maar hem het woord ontnemen, is koren op zijn molen. Als je Icke echt wilt aanpakken, moet je zijn voedingsbodem weghalen.

Ik neem u even mee terug naar 2019. Dat is nog voor corona. Voor de oorlog in Oekraïne. En sowieso ver voor de Nederlandse massamedia ooit van David Icke hadden gehoord.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

In 2019 deed Kieskompas een wetenschappelijk gewogen onderzoek naar het geloof in samenzweringstheorieën onder verschillende groepen kiezers. Maar liefst dertig gangbare complottheorieën werden door de onderzoekers voorgelegd.

De uitkomsten zijn bijzonder interessant.

Wist u dat in 2019 ruim één op de zes Nederlanders (17 procent) het eens was met de bewering dat traditionele media alleen nieuws brengen als de overheid daarmee akkoord is? Onder FVD- en PVV-aanhang bedroeg dit percentage respectievelijk 40 en 49 procent.

Wist u dat in 2019 de helft van de Nederlanders het waarschijnlijk achtte dat illegale activiteiten van politici in de doofpot worden gestopt? De kiezers van de Partij voor de Dieren (61 procent), SP (68 procent), 50Plus (74 procent), FVD (85 procent) en PVV (86 procent) zelfs nog veel meer. Of dat bijna de helft van de Nederlanders gelooft dat politici worden omgekocht door belangengroepen?

En zo gaat het maar door. Schrikbarend hoge cijfers over theorieën zoals dat politici de oorspronkelijke bevolking van ons land proberen te vervangen. Of dat er een vooropgezet plan is om via media, kunst en onderwijs de samenleving allerlei linkse ideeën op te dringen.

Maar nu komt-ie: wist u dat al in 2019 maar liefst 20 procent van de Nederlanders geloofde dat de farmaceutische industrie met opzet bewijs voor de gezondheidsrisico’s van vaccins achterhoudt?

Toen dit allemaal onderzocht werd, was er geen corona, was Baudet nog geen ‘wappie’ en wist niemand wie Willem Engel was.

Voor zijn aanhang is David Icke nu nog meer een held

Daarom heb ik moeite met het besluit van het kabinet-Rutte om David Icke de toegang tot Nederland te verbieden. Want het is een grote misvatting dat mensen die niet vatbaar zijn voor complottheorieën, opeens full wappie worden omdat ze een Icke horen spreken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.