Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Patstelling rond asiel doorbroken? Waarom VVD-congres toch nog beetje hoop bood

23 november 2022Leestijd: 3 minuten

Treurig dat VVD-congres instemde met spreidingswet. Maar als alle aangenomen moties inderdaad leiden tot meer nationale assertiviteit op het gebied van asielbeleid, is er toch iets gewonnen, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

De angel was er zaterdag 19 november snel uit op het partijcongres van ’s lands grootste regeringspartij, de VVD. Nadat premier Mark Rutte zijn eerdere plechtige belofte om zich in het kabinet sterk te maken voor een meer beheersbare asielinstroom nog iets plechtiger had herhaald, stemde driekwart van de aanwezige leden in met de omstreden spreidingswet, ook wel ‘dwangwet’ genoemd. Daarmee kan Den Haag onwillige gemeenten ten langen leste dwingen om een asielzoekerscentrum te openen. Ook al heeft de democratisch gekozen lokale gemeenteraad democratisch besloten dat niet (meer) te willen.

Premier kan het Thorbecke-portret nu wel uit het Torentje verwijderen

Verrassend was de instemming van het congres niet, zeker niet na de woorden van Rutte, die het congres al vroeg in de ochtend toesprak. Net als tal van andere partijprominenten die achter de microfoon in de zaal hun steun voor de wet uitspraken. Maar betreurenswaardig is het wel. Als de premier consequent is, laat hij het portret van Rudolf Thorbecke – geestelijk vader van de decentrale autonomie – uit het Torentje verwijderen.

Die tijd is voorbij.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Los daarvan is de vraag wat de spreidingswet precies gaat oplossen. Wellicht de tekortschietende opvangcapaciteit straks. Maar de prognoses zijn van dien aard dat je wel een héél grote optimist moet zijn om te denken dat verplichte opvang het verschil gaat maken. Voor de komende jaren verwacht de verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) elk jaar zeker veertig- tot vijftigduizend asielzoekers.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.