Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Wanneer zegt Amsterdam sorry tegen slachtoffers Van der Laans ‘grijze campagne’?

07 oktober 2022Leestijd: 3 minuten

Niemand misgunt wijlen Eberhard van der Laan vernoeming van een straat of plein in Amsterdam. Maar het had het stadsbestuur gesierd als het nu – bij de bekendmaking van dit eerbetoon – eindelijk excuses had gemaakt aan de slachtoffers van zijn ‘grijze campagne’, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Het geheugen van het Amsterdamse stadsbestuur is óf heel kort, óf heel slecht. Vijf jaar geleden waren er in de hoofdstad twee ingrijpende gebeurtenissen tegelijk. Op 5 oktober 2017 overleed – in functie – burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) op 62-jarige leeftijd aan longkanker. Van der Laan was een gewaardeerde burgemeester. Maar enkele weken na zijn dood – op zondag 30 oktober 2017 – verscheen op de website van dit blad, toen nog Elsevier Weekblad geheten, een onthullend en kritisch artikel van toenmalig redacteur Nikki Sterkenburg over Van der Laan, dat een onthutsend licht wierp op diens handelen in de laatste jaren van zijn burgemeesterschap.

Lees hier terug over de onthulling van de ‘grijze campagne’ in Amsterdam: Het Van der Laan-project waar niemand van mocht weten

Het artikel ging over de zogeheten ‘grijze campagne’. Dat was een anti-radicaliseringscampagne die Van der Laan, in het geheim en geheel op eigen houtje, zonder medeweten van wethouders en gemeenteraad, op poten bleek te hebben gezet. Het
idee was om met ‘authentieke’ internetfilmpjes radicalisering van Marokkaanse jongeren tegen te gaan. Het project werd in samenspraak met Van der Laan geleid door een aantal Amsterdammers van Marokkaanse komaf, onder meer een acteur en stadhuisambtenaar Saadia Ait-Taleb. Zij moest als programmamanager Radicalisering en Polarisatie de kosten buiten de boeken houden.

Ait-Taleb werd gerehabiliteerd, maar kreeg nooit excuses

Om redenen die nooit helemaal zijn opgehelderd, wilde Van der Laan in een later stadium van het hele project af. Ait-Taleb werd voor de bus gegooid: ze kreeg zomer 2017 strafontslag wegens vermeende fraude met vervalste facturen en zag zich geconfronteerd met een lastercampagne in de media, mede op basis van bronnen binnen het stadhuis. Pas jaren later, in juli 2020, werd zij door de rechter gerehabiliteerd, want van alle verdenkingen vrijgesproken. Begin 2021 troffen Amsterdam en Ait-Taleb een schikking, maar excuses van de gemeente zouden nooit komen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.